Innovatieve duurzame fruitteeltsystemen

Uitvoeringsperiode: 01-01-2022 t/m 31-12-2024
Regio: NL-342 Overig Zeeland
Status: Lopend

 

Projectbeschrijving

Probleem

In dit project worden de belangrijkste knelpunten in de duurzame gewasbescherming van de toekomst aangepakt en potentiële oplossingsrichtingen geïdentificeerd om de afhankelijkheid van traditionele chemische gewasbescherming te verminderen. Op basis daarvan wordt een nieuw geïntegreerd teeltsysteem voor de praktijk ontworpen. Vernieuwende elementen zijn: de introductie van robuuste/resistente soorten en/of de combinatie met vatbare rassen (voorbeeld strokenteelt akkerbouw met bestaande gewassen in ander systeem), nieuwe methoden voor het inzetten op bodemleven dat zorgt voor een snelle bladvertering (belangrijke preventieve maatregel voor de bestrijding van o.a. schurft en zwartvruchtrot bij peer), en biologische en groene gewasbeschermingsmiddelen (middelen van natuurlijke oorsprong met een laag risico voor mens, dier, milieu en niet-doelwit organismen).

Aanpak

De doelstelling is ambitieus: het ontwikkelen van een robuust teeltsysteem in de praktijk dat minder afhankelijk is van de inzet van ‘traditionele’ chemische gewasbeschermingsmiddelen en dat in de biologische fruitteelt zorgt voor stabielere opbrengsten met minder problemen. Vanuit het idee dat het gehele systeem met daarin de samenhang in het systeem belangrijk is, gaan we uit van een andere benadering van de fruitteelt. Door eerst de beheersing van een aantal belangrijke ziekten en plagen apart te benaderen en deze vervolgens samen te smeden tot een duurzaam fruitteeltsysteem wordt de fruitteelt robuuster en beter bestand tegen individuele aantasters. Niet de individuele ziekte of plaag staat centraal maar de wisselwerking tussen rassen, ziekten en plagen, en natuurlijke vijanden. Alle beschikbare kennis uit onderzoek en literatuur wordt geïnventariseerd en op basis hiervan worden scenario’s uitgewerkt. Wageningen UR heeft hierin een actieve inbreng. Fruitteelt onderzoekers van de WUR (fytopathologen, entomologen, economen en systeemonderzoekers) brengen hun kennis in; onder meer vanuit het PPS-project Systeemaanpak duurzame teelt voor de Fruitteelt van Morgen (LWV20320). Deze kennis wordt in ons project vertaald naar de praktijk en geïmplementeerd op praktijkbedrijven. De ontwikkeling van een duurzaam fruitteeltsysteem geeft een versterking van de Zeeuwse fruitteelt: imago, concurrentiepositie en marktverbreding

Resultaten 

Op de websites van Delphy, Groen Kennisnet en Netwerk Platteland en EU CAP network staan de verschillende onderdelen die gezamenlijk tot een systeemaanpak in de fruitteelt kunnen worden gecombineerd. Zes handleidingen delen ieder afzonderlijk praktijkgerichte informatie over een onderdeel van de systeemaanpak in de fruitteelt. Een drietal video’s geven naast uitleg ook beeld aan het toepassen van de verschillende maatregelen als bindbuisbundels, suikerdispensers en het mengen van rassen. 

Om de resultaten van de verschillende maatregelen en de systeemaanpak in de gemengde boomgaard ook in de komende jaren te volgen is een vervolgproject aangevraagd, waarbij niet alleen biologische, maar ook reguliere fruittelers in Zeeland de maatregelen gaan toepassen. 

Meer informatie:

Delphy 

Sarah Kemp 

Onderzoeker fruitteelt 

+31 (0)6 57 21 54 29

Website: Innovatieve duurzame fruitteeltsystemen - Delphy

Bij de foto: Bijeenkomst over schurft en bladvertering

Projectleider

Projectleider
Sarah Kemp
Delphy
06 57 21 54 29

Partner(s)

Partner(s)
Boomgaard ter Linde
De Muyehof
Maatschap van ’t Leven