Innoveren naar duurzame en natuur inclusieve noordelijke bouwplannen

Uitvoeringsperiode: 01-06-2019 t/m 01-11-2022
Regio: NL-131 Noord-Drenthe
Status: Lopend

Project wordt uitgevoerd in Groningen, Fryslân en Drenthe.

Projectbeschrijving

Probleem

Veel boeren willen zich inzetten voor biodiversiteit, bodem en landschap maar het ontbreekt vaak aan inzicht in de effecten van meer natuurinclusieve maatregelen op economie en agronomie (en ecologie), en concrete handvatten om de eigen bedrijfsvoering duurzaam en natuurinclusief te maken. Om de effecten inzichtelijk te maken, en concrete handvatten te bieden is praktijk onderzoek en ontwikkeling van maatregelen in de praktijk noodzakelijk. Op een aantal terreinen zoals strokenteelt, rassen en gewassenmengsel zijn nog innovatie stappen nodig.

Aanpak

Praktijkonderzoek en praktijkontwikkeling worden met elkaar verbonden:

  • De praktijkontwikkeling (en praktijkrijp praktijkonderzoek) vindt plaats op een zevental landbouwbedrijven verspreid over Noord Nederland. De zeven deelnemende landbouwbedrijven voeren nu al uiteenlopende maatregelen uit, zoals gereduceerde grondbewerking, niet-kerende grondbewerking, intensieve teelt van groenbemester (mengsels), strokenteelt, biologische landbouw, verminderen en/of reduceren van gebruik insecticiden, aanvoer van organische stof, bijv. in de vorm van vaste mest, aanbrengen van akkerranden, wintervoedselveldjes en houtige landschapselementen. Op elk van de zeven bedrijven wordt een combinatie van extra natuurinclusieve maatregelen toegepast, waarbij de effecten op landbouw, natuur en landschapskwaliteit worden onderzocht.
  • Het praktijkonderzoek op drie proefboerderijen in Noord-Nederland bestaat o.a. uit de volgende experimenten: rassenmengsel in granen en suikerbieten, gewassenmengsels in granen (erwten, veldbonen) inzet van Bokashi en andere mogelijke reststromen in bouwplan verband, direct zaaien tussen de groenbemesters in een NKG systeem, strokenteelt binnen een veenkoloniaal bouwplan inclusief reductie gewasbeschermingsmiddelen met name insecticiden.

Resultaat

De effecten op landbouw, natuur en omgeving van de maatregelen die 7 akkerbouwers al doen zijn in kaart gebracht. Vervolgens zijn deze maatregelen verder geoptimaliseerd en zijn nieuwe ‘natuurinclusieve’ maatregelen toegevoegd op de bedrijven, met het doel het totale bedrijfssysteem duurzaam te optimaliseren. Dit is gedaan op basis van de unieke situatie op elk bedrijf, daarbij rekening houdend met allerlei interacties tussen de maatregelen en mogelijke neven effecten. De meer experimentele, risicovolle maatregelen zijn uitgevoerd op de proefboerderijen. De ervaringen en feiten zijn breed gecommuniceerd.

 

 

Projectleider

Projectleider
Jacob Dogterom
Delphy B.V.
06-5338 9507

Partner(s)

Partner(s)
7 akkerbouwers
Rijks Universiteit Groningen
Wageningen Plant Research