Internet of Sheep

Uitvoeringsperiode: 01-09-2017 t/m 01-11-2019
Regio: Gelderland
Status: Afgerond

Beschrijving project (project is afgerond)

Probleem

Het gebruik van ontwormingsmiddelen bij schapen kan leiden tot resistentie bij de parasiet. Om dat probleem niet verder in de hand te werken moeten onveilige percelen niet worden beweid.

Aanpak

Schapen gaan door middel van een halsband letterlijk online. Aan de hand van automatische gegenereerde plaatsbepalingen kan het beweidingsschema worden bijgehouden en op basis van informatie over weersomstandigheden is de toepassing van een programma van precisie beweiding mogelijk. Door de koppeling van beweidingsgegevens met data over temperatuur en neerslag kan de wormdruk op een perceel kan worden voorspeld en kan zo worden vastgesteld wanneer het weer veilig is om te beweiden. Kortom een alternatief instrument in de strijd tegen anti-parasitica resistentie.

Eindresultaat

Voorkomen van resistentie tegen ontwormingsmiddelen door precisie omweiden. Met behulp van dit Internet of Sheep project is een webapplicatie ontwikkeld die de schapenhouder attent maakt op de infectiedruk van wormen op zijn land en hem helpt bij het vermijden van worminfecties door precisie omweiden mogelijk te maken. Het product is een eenvoudig op te schalen platform met een webapplicatie die zowel werkt op een desktop als op Android en IOS. Deze is gekoppeld aan een sensor om de hals van het schaap. Dit meetapparaat werkt op basis van LORA.

In eerste instantie zou het systeem zelf het perceel tracken. Doordat de afwijking via Lora tot 30 meter is bleek dit voor de meeste percelen te onnauwkeurig. De software is daarom aangepast zodat de gebruiker zelf met behulp van Google maps eenmalig zijn percelen intekent. Hierdoor worden de metingen van de ziektedruk op een perceel nauwkeuriger. De software werkt, maar zal de komende jaren nog wel verder geoptimaliseerd moeten worden op basis van praktijk validatie gegevens.

Gedurende de projectperiode zijn er nauwelijks wormbesmettingen geweest omdat er geen regen viel in een groot deel van de onderzoeksperiode. Langere periodes van droogte zorgen ervoor dat wormen niet kunnen overleven in het grasland. Ook de metingen zijn daardoor eenzijdig geweest waar het voor het onderzoek en de ontwikkeling wenselijker was indien er meer afwisseling in weer zou zijn geweest. In 2020 (een jaar met een veel ‘normaler’ weerbeeld en dus een jaar met meer wormbesmettingen) konden veldstudies door Corona helaas niet uitgevoerd worden.

Dit neemt niet weg dat de hard- en software nu werkbaar is en dat de beweidingsstrategie m.b.v. de webapplicatie kan worden uitgevoerd door het meten en monitoren van de infectiedruk. Komend jaar is het de bedoeling dat er dan ook door meerdere leden van NSFO met de tool wordt doorgewerkt en zal data worden verzameld om verder te ondervinden hoe goed de voorspellingen verlopen. De tool zal dan ook verder worden geoptimaliseerd zodat deze commercieel inzetbaar is. Het plan is om de webapplicatie t.z.t. ook met NSFO Online te integreren zodat pro-actief regio`s met hoge infectiedruk kunnen worden gewaarschuwd.

Website: NWO | Internet Of Sheep: Wormbesmetting in de praktijk (IOS)

 

 

Projectleider

Projectleider
Patrick Verschure
SubsidieFocus B.V.
06 - 53 18 61 64

Partner(s)

Partner(s)
Reinard Everts - Nederlandse Schapen- en Geitenfokkers organisatie
V.O.F. Van Norel Klein Zuiderwijk Schapenhouderij