Kansen met mest

Uitvoeringsperiode: 31-10-2023
Regio: Overijssel
Status: Afgerond

 

Projectbeschrijving

Probleem

Dierlijke mest is een belangrijke voedingsstof voor planten en bodemorganismen. In grote delen van de wereld is dierlijke mest een waardevol product. In Nederland en enkele andere regio’s in de EU wordt mest als een ‘probleem’ gezien. Het kernprobleem is dat er in deze regio’s te veel mest is. De meeste bedrijven, ook melkveebedrijven met veel eigen grond, hebben meer dierlijke mest dan ze op de eigen grond mogen gebruiken.

Aanpak

Op hoofdlijnen is de aanpak als volgt: 

  1. Het droge stofgehalte van de dikke fractie energievriendelijk verhogen van 70% naar 90%. 
  2. 100% van de fosfaten extraheren en 100% van de kalium en stikstof filteren uit de dunne fractie. 
  3. De mineralenconcentraten van zowel de dikke als de dunne fractie energievriendelijk verwerken tot korrels die kunnen fungeren als kunstmestvervanger. 
  4. Waarde creatie bepalend bij vorm en karakteristieken van de te genereren output stromen. Daarop de techniek verder inrichten. Zodat balans is tussen investeringskosten en de kostenbesparingen en eventuele output opbrengsten. Modulaire techniekcomponenten vaststellen waardoor MTS-platform schaalbaar en inrichtbaar is volgens, in overeenstemming met de specifieke omstandigheden (soort mest, volumes etc.) van de gebruiker. 
  5. Voorsorteren op het vormen en inrichten van het handelsplatform door het ontwerpen van de organisatiestructuur en de uitwerking van het businessplan.

Eindresultaat

De boer die al zijn mest verwerkt met de ZLD-up heeft in zijn mineralen boekhouding/aangifte ( Minas ) de mest verwerkt. Hij hoeft dus geen mest meer af te voeren. De kristallen geproduceerd van de ammoniak gassen uit de droge luchtstroom van de drijfmest moeten voor transport, nu verpakt worden volgens de huidige kunstmest wetgeving van de EU. Deze gebonden ammoniak kan nu als kunstmest worden aangewend op het land. Er is geen depositie van ammoniak uit drijfmest naar aanliggende percelen. De gasvorming of uitspoeling is nu gelijk aan gasvorming of uitspoeling zoals bij kunstmest. De droge fractie eventueel gekorreld. Bevatten de overige mineralen en komen deze weer op het land. Dan moeten ze opgenomen worden in de mineralenboekhouding. Zo gaat alle mest in kringloop. Ammonium fosfaat kristallen uit de ZLD-Up, gemaakt van ammoniak gas afkomstig uit koeiendrijfmest. 

Ammoniak uitstoot van drijfmest vanuit de stal en vanaf het veld uit drijfmest: Er komt ammoniak gas vrij, deze komt langzaam omhoog en gaat de stal uit. Tenzij er een luchtwasser aanwezig is, komt deze ammoniak in de buitenlucht. Bij drijfmest uitrijden wordt de drijfmest vanuit de stalkelder of mestopslag verspreid over het veld. De ammoniak kan nu “vrij” opstijgen naar de lucht. In Nederland, zijn diverse bedrijven door de Nederlandse eerdere regelgeving en eisen vanuit Brussel. Met de daaropvolgende rechtszaken over ammoniak uitstoot reductie. In de problemen gekomen. Nederland heeft de opdracht gekregen om de ammoniak uitstoot sterk te verminderen. Dat is exact wat de ZLD-up Nederland brengt. Welk effect heeft nu de ZLD-UP op de hier bedoelde ammoniak depositie opgestegen vanaf veld of uit de stal. De ammoniak mengt zich in de buitenlucht. Zodra dat voorkomen wordt, dan is er ook minder depositie. De gemeten concentratie ammoniakgas in de lucht zal zakken. De KDW (kritische depositie waarde) zal lager uitvallen zodra er minder ammoniakgas in de lucht komt. 

Met de ZLD-UP is een enorme reductie van ammoniak uitstoot haalbaar. Als we de varkenssector erbij meenemen, dan reduceren we nog een keer 20 miljoen kilogram ammoniak. Ook hier wordt dan uit drijfmest, Ammoniak stikstof kunstmest geproduceerd. Geen varkensdrijfmest transport meer. Geen uitstoot vanaf het uitrijden op het land. Minder mest in opslag. Etc.

Website: https://www.mestwater.com/zld-up/

Bij de foto: Korrels van droge fractie van drijfmest, naturel en geblend.

Projectleider

Projectleider
Arjan Mensink
Mest Water Technologie BV
06-5370 3183

Partner(s)

Partner(s)
Maatschap K. Mijnheer en J.H. Mijnheer-Veerman
Maatschap Vrielink-Maathuis