Probleem
Veel agrarische ondernemers voelen de druk dat hun huidige verdienmodel niet (meer) voor ze werkt. De voortzetting van hun bedrijf komt in gevaar omdat kinderen vaak niet geïnteresseerd zijn om het bedrijf in de huidige vorm voort te zetten. Dit zet hen vast in een status quo waarbij op de lange termijn het bedrijf niet meer economisch en maatschappelijke toegevoegde waarde kan leveren., vervuiling van water, uitstoot van stikstof, onder druk staande marges vanwege toenemende concurrentie van de wereldmarkt etc. Wij willen deze landbouwondernemers door het delen van onze kennis inspireren, motiveren en helpen met het formuleren van een alternatief agrarisch systeem waarbij alle nadelen, zoals waterverbruik en vervuiling, uitstoot van stikstof, uitputiing van de bodem, onder druk staande marges etc.,van hun huidige systeem wegvallen en ze bij gaan dragen aan een aan het herstel van biodiversiteit bodemgezondheid in combinatie met een rendabele bedrijfsvoering.
Aanpak
Onze ambitie voor de kennisdeling is tweeledig:
- 90 boeren in jaar 1 hebben kennisgemaakt met de theorie en de praktijk van regeneratieve landbouw.
- Na 3 jaar zijn 25 agrarische ondernemers dusdanig geïnspireerd zijn geraakt en hebben de nodige begeleiding ontvangen zodat zij daadwerkelijk een begin maken met de transitie van hun bedrijf naar een regeneratieve permacultuur volgens het model van Schevichoven, passend bij hun bedrijf en locatie
Om dit doel te bereiken hebben we een uitgebalanceerd kennisdelingsprogramma gecreëerd dat bestaat uit informatie- en discussiesessies, bedrijfsbezoeken en individuele ondernemerscoaching. Het programma begint met brede algemene kennisdeling en zal aan het einde volledig zijn toegespitst op individuele wensen van de deelnemers. We hebben het programma in 4 fases opgedeeld
- Inspiratie: De 90 deelnemers krijgen 3 informatiesessies rondom de thema’s why, how en what en een excursie naar 2 regeneratieve permacultuur projecten: Why: “waarom en hoe zet je een agrarische onderneming op basis van regeneratieve permacultuur op”, How: Minimasterclass regeneratieve permacultuur met focus op de bodem, What: wat is er nodig om de transitie aan te gaan. In kleine groepen gaan we dieper in op financiering en investeringen, regelgeving en subsidies,en commerciële mogelijkheden
- Verdieping: De ongeveer 45 deelnemers die na jaar 1 over zijn gebleven, krijgen begeleiding bij de verdiepingsslag en werken toe naar een plan van aanpak voor de transitie naar een regeneratieve permacultuur, door middel van een combinatie van verdiepingssessies, excursies en individuele coaching/advies. We bieden 4 verdieping sessies + excursie aan: 1. Why, hoe ziet je bedrijf eruit na de transitie. 2. Financieringen bedrijfsvormen, subsidies en regelgeving. 3. Uitleg over de verschillende vormen van Agro Forestry en regeneratieve permacultuur. 4. Commerciële mogelijkheden voor verwaarding en vermarkting. Voor de excursie bezoeken we 2 agrarische bedrijven van schaal die al in transitie zijn gegaan naar regeneratieve landbouw.
- Aan de slag: In jaar 3 gaan 25 deelnemers concreet aan de slag met hun plan van aanpak. Uit ervaring weten wij dat een plan van aanpak niet genoeg is en tijdens het transitie proces ontstaan er heel veel vragen. Dan is het belangrijk om te weten dat er een sterk team achter je staat om te assisteren waar nodig. Daarom stellen wij in deze fase 20 uur ondernemers coaching per deelnemer beschikbaar. In 2024 hebben 25 boeren een fysieke concrete actie (in het veld) ondernomen wat het startsein is voor hun agrarische onderneming voor een (gedeeltelijke) transitie naar een regeneratieve permacultuur.
- Nazorg/netwerkvorming: Aan het eind van het traject organiseren we een terugkomsessie voor alle 90 deelnemers. We inventariseren wat er van de overgedragen kennis bij de deelnemers is bijgebleven en of en zo ja tot welke aanpassingen in de bedrijfsvoering dit heeft geleid. Specifiek voor de 25 deelnemers die op basis van hun plan de eerste stappen hebben gezet, gaan we ervoor zorgen dat er een traditie ontstaat waarbij zij ieder jaar samenkomen en zij een netwerk gaan vormen waarbinnen kennis en ervaringen worden gedeeld.
Beoogd resultaat
Door het toegankelijk maken van ons netwerk en kennis wil Sanglier agrarische ondernemers in de provincie Utrecht de juiste ingrediënten bieden voor een succesvolle transitie van hun bedrijf naar een regeneratieve permacultuur. Dit kunnen we omdat we zelf de regeneratieve proefboerderij Schevichoven in Leersum zijn gestart met als doel gezonde, voedzame producten produceren, in combinatie met het terugbrengen en in stand houden van de gezondheid van de bodem én de biodiversiteit met een rendabele businesscase. We hebben een integraal programma ontwikkeld: “transitie naar een regeneratieve permacultuur voor agrarisch ondernemers” waarbij de deelnemers door middel van informatiesessies, werkbezoeken en individuele coaching/advies een goede afweging kunnen maken hoe de transitie voor hun bedrijf eruit gaat zien.
Website: www.schevichoven.nl