KISS-ondiep (‘keep it smart and simple’ voor vleeskalverstallen met ondiepe kelders)

Uitvoeringsperiode: 13-07-2021 t/m 14-07-2025
Regio: Gelderland
Status: Lopend

 

Projectbeschrijving

Probleem

Door directe opvang van mest en urine in ammoniakarme vloeistof (‘aav’) afkomstig van de kalvergierbewerkingsinstallaties (kgbi’s) van de Stichting Mestverwerking Gelderland (SMG) wordt de ammoniakemissie uit de kelder aanzienlijk beperkt door verdunning van de stikstof (met name het totale ammoniakale stikstof, of TAN). Deze veelbelovende brongericht maatregel wordt in dit project toegepast, geoptimaliseerd en gevalideerd voor stallen metmet ondiepe (0,60 m) mestkelders onder de dieren, met (open) overloop naar een verdiept (tot 2 m) gedeelte onder de centrale gang

Aanpak

In de vleeskalverhouderij is sprake van een diversiteit aan staluitvoeringen en met name kelderdiepten. Ruwweg is dit:

  1. Diepe kelders (mestopslag voor 2 rondes; 1 jaar): 1,25 – 2,0 m diepte
  2. Half-diepe kelders (mestopslag voor 1 ronde; ½ jaar): 0,60 – 1,25 m diepte
  3. Ondiepe kelders, met open of dichte overloop naar een verdiept gedeelte onder bijv. de centrale gang
  4. Overige kelderuitvoeringen.

Het onderhavige project richt zich op de derde groep, d.w.z. met ondiepe (indicatief: 0,6 m) kelders met een verdiept gedeelte (ca. 2,0 m) onder de controlegang. Dit betreft een aanzienlijk (tenminste 30%) deel van de kalverstallen. Het uitgangspunt voor de verkenning van de voor dit staltype beste strategie is gedurende elke afmestronde periodiek 1-op-1 verdunning door tussentijdse verversing van de vloeistof.

Het project bestaat uit de volgende fasen:

Het aanschaffen van investeringen in technieken, installaties, apparatuur, machines en uitrusting die zouden kunnen leiden tot brongerichte verduurzaming in bestaande stalsystemen of in nieuw te ontwikkelen en te bouwen typen stalsystemen;

Het meten van het effect dat de investeringen hebben op de stalemissies vanuit een vleeskalverhouderij. De subsidie is bedoeld voor het realiseren, exploiteren en optimaliseren van het beoogde systeem van opvang van mest en urine in ammoniak- arme vloeistof afkomstig van de kalvergierbewerkingsinstallaties.

Resultaat

Brongerichte maatregelen hebben verreweg de voorkeur boven ‘end-of-pipe’-oplossingen, omdat brongerichte maatregelen ook een gunstiger stalklimaat opleveren en dus bijdragen aan de gezondheid van veehouder en dieren. Door mest en urine direct na excretie op te vangen in ammoniakarme vloeistof van de kalvergierbewerkingsinstallaties, met een extra vervanging gedurende de ronde, wordt deze mest en urine verdund en wordt de ammoniakemissie uit de stal met 50% of meer verminderd. Continue ‘live’ monitoring in fase a wordt ingezet voor optimalisatie en monitoring in combinatie met validatiemetingen in fase b zijn de basis de leaflet en dus voor landelijke erkenning van de toepassing bij half-diepe kelders binnen de Regeling Ammoniak en Veehouderij.

Stichting Mestverwerking Gelderland
026-3516637