Projectbeschrijving: Kansen in klimaatbewust ondernemen
Probleem
De agrarische sector wordt geconfronteerd met uitdagingen als gevolg van klimaatverandering. Enerzijds dient de sector bij te dragen aan het reduceren van de CO2 emissies in Nederland waarvan 14% afkomstig is uit de landbouw. Anderzijds heeft de landbouw te maken met de effecten van klimaatverandering zoals de toenemende weersextremen. Hoe gaan we in de toekomst, op een zo bewust en efficiënt mogelijke manier, om met de extreem droge of juist natte periodes en hoe kunnen we gelijktijdig de CO2 uitstoot verminderen?
Deze 2 vragen staan centraal in het gezamenlijke project van ZLTO en DLV Advies 'Klimaatbewust Ondernemen’, waarbij we de focus verschuiven van problemen naar kansen. Gedurende de periode van september 2023 tot en met december 2024 worden verschillende thema's behandeld via studiegroepen, workshops en bezoeken aan demonstratiebedrijven. Deze thema's hebben vrijwel allemaal directe betrekking op kringlooplandbouw, het verbeteren van kringloopprocessen en het verminderen van emissies. Dit wordt gerealiseerd via de volgende aanpak:
Aanpak
1. Inventariseren:
In samenwerking met ZLTO, bieden we via bestaande studiegroepen een avond/middag onderwerp aan waarin klimaatbewust boeren centraal staat. Het resultaat van deze kennisoverdracht is een interesse peiling in projectdeelname.
2. Voortdurende betrokkenheid:
We blijven contact houden met landbouwers die eerder deelnamen aan onze initiatieven en degenen die deel uitmaken van studiegroepen. Door regelmatige digitale updates te verstrekken, blijven we hen informeren en inspireren omtrent het onderwerp klimaatbewust boeren.
3. Samenwerking in studiegroepen:
We faciliteren in totaal 40 studiegroepbijeenkomsten waardoor landbouwers de kans om samen te werken aan het realiseren van hun plannen voor klimaatbewust ondernemen.
4. Verdiepende workshops:
We organiseren 12 workshops waarin 5 tot 8 ondernemers aan de slag gaan met specifieke onderwerpen. Deze workshops stellen landbouwers in staat om dieper in te gaan op klimaat gerelateerde uitdagingen en oplossingen, waardoor ze nieuwe inzichten verwerven.
5. Demonstratiebedrijven en excursies:
We selecteren8 demonstratiebedrijven die in totaal 16 demonstraties organiseren om anderen te inspireren. Gedurende de looptijd van het project kunnen geïnteresseerden deze bedrijven bezoeken om te leren over hun integrale aanpak van klimaatvraagstukken. Hiermee bereiken we ongeveer 130 landbouwers.
6. Duurzaamheidsplannen:
We moedigen deelnemers van studiegroepen aan om duurzaamheidsplannen te ontwikkelen voor hun eigen bedrijven. Dit stelt hen in staat om concrete stappen te zetten naar duurzamere praktijken, wat niet alleen gunstig is voor het milieu maar ook voor hun bedrijfsvoering. In totaal gaan we 32 duurzaamheidsplannen faciliteren.
Beoogd Resultaat
Dit project is gericht op het vergroten van kennis en het bieden van kansen in de agrarische sector om klimaatbewust te ondernemen. Onze doelen zijn tweeledig:
Klimaatmitigatie: We ondersteunen landbouwers bij het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen, wat bijdraagt aan het vertragen van de opwarming van de aarde.
Klimaatadaptatie: We bevorderen maatregelen om de risico's van extreme weersomstandigheden te verkleinen, zoals overmatige neerslag of droogte Deze maatregelen zijn gericht op twee belangrijke aspecten: het verbeteren van de waterhuishouding van de bodem en het efficiënter gebruik van water.
Dit project biedt niet alleen een antwoord op klimaatuitdagingen, maar opent ook de deur naar duurzamere en veerkrachtigere landbouwpraktijken voor de toekomst.
Website: Deelnemers gezocht voor studiegroep 'Klimaatbewust boeren' - Nieuws (dlvadvies.nl)
