Kringlooplandbouw, eerste stap klimaatneutrale circulaire voedselketen Arnhem/Nijmegen'

Uitvoeringsperiode: 01-07-2019 t/m 01-09-2021
Regio: NL-226 Arnhem/Nijmegen
Status: Afgerond

Projectbeschrijving (project is afgerond)

Probleem

 Het huidige landbouwsysteem is niet houdbaar (niet duurzaam en niet gezond). Er zijn ingrijpende veranderingen nodig om de (langtermijn)doelen t.a.v. het klimaat- en milieubeleid te behalen. Het moet dus anders: van voortdurende verlaging van de kostprijs van producten naar voortdurende verlaging van het verbruik van grondstoffen. De noodzakelijke transitie vereist een omschakeling naar een circulair voedselsysteem. Kringlopen van grondstoffen en hulpbronnen moeten op een zo laag mogelijk schaalniveau worden gesloten om een sterk, duurzaam voedselsysteem te realiseren. Het laagste schaalniveau is een lokaal/regionaal circulair voedselsysteem. 

Aanpak

Het project bestaat uit een drietal deelprojecten:

  1. Verzamelen gegevens  over de CO2-uitstoot (gangbare voedselketen t.o.v. regionale circulaire keten): inzicht in de uitstoot van broeikasgassen van de opeenvolgende schakels in de voedselketen(s) is vereist om te bepalen welke veranderingen noodzakelijk zijn en het effect van die veranderingen op de gehele keten vast te stellen.
  2. Kringlooplandbouw , eerste stap naar klimaatneutrale voedselketen: Opzetten samenwerkingsverband van relevante partijen (boeren en tuinders, verwerkers, afnemers) in een regionale korte voedselketen. Verduurzaming voedselproductie door boeren en tuinders gericht op kringlopen op bedrijfs- en gebiedsniveau binnen een bedrijf of groep van agrarische bedrijven in de regio Arnhem/Nijmegen. Daarnaast sluiten van de kringloop met de overige partijen (van toeleveranciers, verwerkers t/m afnemers/consumenten) in een circulaire, klimaatneutrale voedselketen in de regio Nijmegen/Arnhem
  3. Versterken relaties boeren/tuinders en afnemers/burgers in de regio Nijmegen/Arnhem: vergroten van de betrokkenheid en bewustwording  van burgers over duurzaam en gezond voedsel, wijziging consumptiegedrag en herstel waardering voor voedsel. Verkleinen afstand boeren en burgers en nieuwe vormen van coöperatieve samenwerking tussen boeren en burgers.

Eindresultaat

De Gebiedscoöperatie Oregional heeft dankzij het project Kringlooplandbouw het voortouw kunnen nemen om samen met boeren en telers (onze leveranciers) én afnemers toe te werken naar een klimaatneutrale voedselketen in de regio Arnhem-Nijmegen. In het plan van aanpak/eindverslag ‘De boer natuurlijk’ (zie link naar website) is uitgewerkt hoe stapsgewijs te komen tot een vergaande verduurzaming van de agrarische bedrijfsvoering en onderdelen van de voedselketen met als doel een ‘houdbaar’ voedselsysteem en een aantrekkelijk voedsellandschap.

Centraal in dit project stond de vraag op welke wijze we gezamenlijk een efficiëntere (met name via vergaande vermindering van externe inputs en hergebruik reststromen) en zorgvuldiger (onder meer natuurinclusief, vermindering CO2-footprint, verbetering bodemkwaliteit, enz.) voedselproductie realiseren. De rode draad is verlaging van verbruik van grondstoffen door een efficiëntere benutting via regionale kringlopen. Door het vergroten van de onderscheidende kenmerken van duurzame regionale producten (voedsel als ‘drager’ van ecologische, sociaal-maatschappelijke en economische kwaliteiten) kunnen hogere (eerlijke en inclusieve) prijzen in de markt worden gerealiseerd. Hetzelfde geldt voor het marktaandeel van duurzame regionale producten, met name vanwege de sterk groeiende vraag van consumenten naar smaakvolle, gezonde en duurzame producten. Daarmee is tevens de basis gelegd voor een realistisch verdienmodel.

Website: https://www.oregional.nl/over-oregional/projecten/kringlooplandbouw

Projectleider

Projectleider
Gerard Titulaer
Gebiedscoöperatie Oregional
0481-461 329

Partner(s)

Partner(s)
Gemeente Lingewaard
Gemeente Nijmegen