Projectbeschrijving
Probleem
Slechts 26% van de melkveehouderijbedrijven voldoet aan de toekomstige doelen om 65% van het eiwit te voeren van eigen land. Voor een deel komt dat door te weinig eigen grond, maar voor een deel komt dat ook door te veel eiwit voeren om maar zeker te zijn, dat de koe voldoende eiwit krijgt. Met behulp van NIR is deels al te bepalen hoeveel eiwit er in de kuil gaat en gemiddeld over de kuil klopt dat eiwitgehalte ook. Voor vers gras en weidegras weten alleen nog nagenoeg niets. Daarom wil men een project opstarten om te komen tot een projectplan om een groot ontwikkelingsproject op te zetten om daarmee de noodzaak van het meten inzichtelijk te krijgen, maar ook om op termijn als samenwerkende partijen een systeem te ontwikkelen om de voerbehoefte per dag af te stemmen op het dagaanbod. Daartoe start men met een kleine groep veehouders die samen met AgruniekRijnvallei een concept ontwikkelen om dit concept na de projectperiode verder te ontwikkelen.
Aanpak
- Voorbereiding: samenstellen en startbijeenkomst stuurgroep, De stuurgroep selecteert binnen de projectperiode van 2 jaar 30 deelnemende melkveehouders op basis van de criteria. De melkveehouders worden in 3 groepen verdeeld: 1. Melkveehouders die hun koeien in de stal voeren met vers gras en krachtvoer. 2. Melkveehouders die hun koeien in de stal kuilvoer en krachtvoer. 3. Melkveehouders die hun koeien in de wei laten grazen en de koeien aanvullend hierop krachtvoer geven. Aan elke groep wordt een voorlichter toegewezen van AgruniekRijnvallei. Alle melkveehouders krijgen in drie groepen een voorlichtingsbijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst wordt het doel van het project, de groep waar de melkveehouder deel vanuit maakt en de werking/gebruik van de NIR Handheld toegelicht.
- Periodieke metingen en bijsturen: De melkveehouders worden door een medewerker van LBdata gevraagd om gegevens aan te leveren van hun productiecijfers. De boeren voeren zelf de metingen uit met een vooraf bepaalde frequentie. De resultaten (nog nader te bepalen, maar bijvoorbeeld droge stof, totaal eiwit, suiker, vertering coëfficiënt) zijn direct zichtbaar en worden ook digitaal geregistreerd.
- Statische analyses: Medewerkers van LBdata verzamelen en verwerken alle gegevens.
Beoogd resultaat
Formuleren van een projectplan voor het ontwikkelen van een innovatief concept, zodat koeien efficiënter gevoerd kunnen gaan worden, waardoor deze minder voer/eiwit nodig hebben om te kunnen produceren, er minder mest geproduceerd wordt en er minder voer/eiwit nodig is. Om dit te bereiken moet mogelijk dagelijks de kwaliteit van het ruwvoer worden onderzocht op met name eiwit. Dat vraagt enerzijds iets van de technologie, zodat gegevens direct beschikbaar zijn om het rantsoen aan te kunnen passen, maar vraagt ook iets van de werkwijze van de veehouder. Doelstelling is ook dat deze daarin meegenomen wordt, zodat hij ook het voordeel ontvangt.
