Korte Ketens in het Liemers Landschap

Uitvoeringsperiode: 02-01-2017 t/m 29-12-2017
Regio: NL-225 Achterhoek
Status: Afgerond

Projectbeschrijving (project is afgerond)

Probleem

Ondernemers van Liemers Trots, producenten binnen en buiten LTO afdeling Liemers / Montferland en Oregional zijn in gesprek gegaan met diverse partijen in de regio. Er zijn al veel initiatieven en er is een actieve basishouding van ontwikkelen en samenwerken aanwezig. Er wordt gevoeld dat er potentie aanwezig is voor het versterken van de lokale voorzieningsketens in de Liemers. Tegelijkertijd zijn er onvoldoende verbindingen tussen producenten, verwerkers, horeca, distributie en retail en facilitators met betrekking tot lokale producten. Ook de behoeften van de consument, de kansen voor de regionale productie en de wijze waarop die regionale productie opgeschaald kan worden zijn onvoldoende in beeld.

Aanpak

Aan de volgende onderdelen wordt gewerkt:

  • Actiegericht projectplan voor de doorontwikkeling van de korte ketens in de Liemers inclusief (middel-)lange termijn perspectief (5 resp. 10 jaar), een uitvoeringsagenda (voor de komende 2-3 jaar) en een agenda voor het eerste jaar.
  • Doorontwikkeling van de bestaande gebiedsorganisatie, die de plattelandseconomie én de korte ketens in het Liemers landschap stimuleert,
  • Gedragen methodiek om perspectieven voor een veerkrachtig en aantrekkelijk voedsellandschap vorm te geven, via de vergroting van de regionale productie en consumptie.

Eindresultaat

Resultaten per doelstelling

  1. Identificeren van bestaande ketens in de Liemers: In een workshop met producenten is afgesproken dat er een lijst wordt  opgesteld van Liemerse producenten die lokaal produceren en lokaal afzetten, dan wel daartoe een business plan hebben ontwikkeld en gaan starten. De bestaande ketens in de Liemers zijn dus geïnventariseerd.

  2. Identificeren van de kansen en mogelijkheden: dit is gerealiseerd door middel van 4 grote bijeenkomsten en een aantal kleinere ketenactiviteiten: gesproken is tussen producenten en gemeenten, tussen producenten en horeca en tussen horeca en consument / markt.

  3. Ontwikkelen van een gedragen methodiek om perspectieven voor een veerkrachtig en aantrekkelijk voedsellandschap vorm te geven:  is gerealiseerd binnen de pijler van het landschap. Er is een project opgesteld en er zijn een aantal instrumenten ontwikkeld die zijn beschreven in de publicatie: Streekeigenheid in Regionale Voedselproductie. Deze instrumenten hebben hun waarde bewezen in de toepassing ervan in een aantal gebieden.

  4. Opstellen van een projectplan als vervolgstap op de verkenning: er is een projectplan geschreven voor de doorontwikkeling van een Liemerse voedselorganisatie voor de periode tot en met 2020. De samenwerking in dit voorbereidingstraject heeft ertoe geleid dat de bakens zijn verzet: er is behoefte aan een breed platform waarin alle ketenpartners participeren, incl. de gemeenten. Hiervoor hebben de projectpartners tijdens de voedselmanifestatie op 16 oktober 2018 een intentieverklaring ondertekend. Op basis van deze nieuwe inzichten is een projectplan opgesteld voor deze voedselorganisatie / gebiedsorganisatie.

Website https://www.deliemershelemaalgoed.nl/leven/korte-ketens-in-het-liemers-landschap#.XYSsG-SP42w

Projectleider

Projectleider
Saskia Croes
Feniks Consult B.V
06 - 1096 8622

Partner(s)

Partner(s)
Melkveebedrijf De Fuik
Gemeenten Zevenaar, Duiven, Rijnwaarden, Westervoort en Montferland
LTO afdeling Liemers/Montferland
Stichting Bevordering Streekproducten de Liemers