Korte Voedselketens Brummen

Uitvoeringsperiode: 01-06-2018 t/m 30-05-2019
Regio: Gelderland

Projectbeschrijving (project is afgerond)

Probleem

Een voedselcoördinator richt een voedselnetwerk in, gericht op het realiseren van een korte keten tussen lokale voedselproducenten en zorginstellingen, dit verder te ontwikkelen, te versnellen en uit te breiden met horeca, retail, bedrijven en consumenten. Deze nieuwe vorm van samenwerking draagt bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen - in het bijzonder gezondheid en vitaliteit - van de betrokken partijen, versterken van de lokale economie en toename van de landschappelijke kwaliteit t.b.v. de omgeving van Brummen.

Aanpak

  • Verkenning markt en krachtenveld
  • Stimuleren korte ketens en samenwerkingsverbanden tussen lokale voedselproducenten en zorginstellingen, maar ook horeca, retail, bedrijven en consumenten 

Eindresultaat

Als resultaat van het project is het voedselnetwerk in de gemeente ontwikkeld, waardoor korte ketens tussen lokale voedselproducenten en zorginstellingen zijn ontstaan. Dit netwerk is vervolgens uitgebreid met horeca, retail, bedrijven en consumenten. Deze nieuwe vorm van samenwerking draagt bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen - in het bijzonder gezondheid en vitaliteit - van de betrokken partijen.

Na een brede belangenverkenning en netwerkontwikkeling voor korte voedselketens in de streek zijn twee concrete samenwerkingsverbanden ontstaan. De eerste is een samenwerking tussen Philadelphia Zorg, Boerderij De Nieuwenburgt en Boerderij De Meander voor afname van lokale producten door de zorginstelling. Deze samenwerking is vastgelegd middels een ondertekende samenwerkingsovereenkomst. Het tweede samenwerkingsverband is de oprichting van een werkgroep voor de patrijsketen met diverse producenten en gebiedspartijen, vastgelegd in een artikel en meerdere verslagen van de werkgroep.

Website: www.landschapsnetwerkbrummen.nl/2018/12/27/lokale-voedselnetwerken/

 

Projectleider

Projectleider
Marijn Struik
Happyland
06-1528 2828

Partner(s)

Partner(s)
Gemeente Brummen
Groot Zuidwijk
Landschapsnetwerk Brummen