Korte Voedselketens in Brummen Vervolg

Uitvoeringsperiode: 03-06-2019 t/m 15-10-2020
Regio: NL-221 Veluwe
Status: Afgerond

Projectbeschrijving (project is afgerond)

Probleem

Het voortraject voor de oprichting van het voedselnetwerk in Brummen in 2017-2018 heeft een flinke investering gevraagd van de ketenpartijen en gemeente Brummen. Willen we dat die investering maximaal effect bereikt, moet ook de vervolgstap worden uitgevoerd, namelijk de realisatie van korte voorzieningsketens in Brummen. Tijdens de ontwikkeling van het samenwerkingsverband is gebleken dat professionalisering in de keten nodig is om die ontwikkeling en verbinding te realiseren. Met dit project worden dus de problemen van onvoldoende effectieve organisatie en gebrek aan verbinding met landschap en leefomgeving op het gebied van korte ketens aangepakt.

Aanpak

Aan de volgende onderdelen van het project wordt gewerkt:

  1. Afzet van lokale producten bij zorginstellingen: het werken met producten die niet van de groothandel komen, vergt een andere manier van inkopen, bereiden en personeel opleiden.
  2. Kookgroepen voor cliënten zorginstellingen: deze gaan aan de slag met koken in kleine groepen. Hiermee is er een omslag van een grote keuken waarbij ieder hetzelfde eten krijgt voorgeschoteld naar een diverser palet en koken op maat.
  3. Van pannenkoek tot patrijs: De patrijs fungeert als parameter om de diversiteit in het Brummense landschap te verbeteren. Akkerranden van bestaande percelen worden ingezaaid met soorten als granen en lupine etc. Hierin wordt een samenwerking verkend met producenten.
  4. Afzetpunt lokale producten in centrum Brummen. Een van de initiatieven die hierin wordt verkend is een winkel voor lokale producten door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
  5. Koop een Koe in Brummen. Vleesproducenten uit Brummen zorgen voor een gebundeld en diverser aanbod. Dit doen ze door hun dieren gezamenlijk in de markt te zetten

Eindresultaat

De doelstelling van het project was om samen met de projectpartners Gemeente Brummen (penvoerder), Stichting Landschapsnetwerk Brummen, Maatschap DJ&M Schoonman / Groot Zuidwijk, De Meander, Biologische Boerderijwinkel De Nieuwenburgt, Print Cheese, Stichting Philadelphia Zorg een bijdragen te leveren aan realisatie en innovatie van korte voorzieningsketens in Brummen en omgeving.

Deze doelstelling is behaald door middel van:

  • Kookgroepen voor cliënten zorginstellingen: heeft geresulteerd in een ambitiedocument voor samenwerking voor inkoop, logistiek, kookgroepen/dagbesteding en verwerking van lokale producten bij 3 zorginstellingen (Philadelphia Grasland, Philadelphia Elzenbos en Domus Magnus Klein Engelenburg) geleidt.
  • Van pannenkoek tot patrijs: heeft de samenwerking en aanpak voor een lokale roggeketen tussen Biobakkerij Verbeek en Boerderij De Nieuwenburgt opgeleverd. Hierdoor is een nieuwe korte keten ontstaan. Die naast een lekker product een bijdrage levert aan de verhogen van de biodiversiteit in de regio.
  • Afzetpunt lokale producten in centrum Brummen: heeft gezorgd voor een samenwerking en PvA voor een afzetpunt geleverd. In de toepassing krijgt dit komend jaar de vorm van een boerderijautomaat voor bewoners van Brummen bij Philadelphia Grasland. Daarbij is er samen met ondernemers een visie op het centrum van Brummen ontwikkeld om de korte keten een prominente plek te geven in het centrum.
  • Koop een koe in Brummen: heeft geresulteerd in een samenwerking, globaal plan en publicatie over “Koop een Koe in Brummen” van drie producenten die vlees aan willen bieden in een korte keten direct aan consumenten. Het doel van de werkgroep was om het aanbod van lokale producten voor inwoners inzichtelijk te maken. Dit heeft geleid tot verschillende publicaties waaronder “koop een koe in Brummen” en een kaart met punten waar je lokaal kunt inkopen.

De werkgroepen hebben naast de bovengenoemde activiteiten input geleverd voor het opstellen van een gezamenlijk projectplan gericht op innovatie van korte voorzieningsketens, Brummens voedselbeleid en gezorgd voor communicatie en kennisdeling in de regio. De verschillende werkgroepen zijn daarbij aanleiding geweest om een bewoners avond te organiseren over lokale producten. Tijdens deze avond is een groep van bewoners opgestaan die aan de slag is gegaan met de collectieve inkoop van lokale producten. Dit heeft gezorgd voor een continuering. Waarbij de focus is verlegd van het inzichtelijke maken van het aanbod naar het stimuleren van de vraag naar lokale producten. Deze bewonersgroep is nu het Voedselnetwerk Brummen.

Websites

De Nieuwenburgt

https://www.brummen.nl/inwoner-en-ondernemer/duurzaam-brummen/duurzaam-met-voedsel.html      

http://www.landschapsnetwerkbrummen.nl/

Projectleider

Projectleider
Sander Bosman
Gemeente Brummen
0575-568257

Partner(s)

Partner(s)
Biologische Boerderijwinkel De Nieuwenburgt
De Meander
Maatschap DJ&M Schoonman / Groot Zuidwijk
Print Cheese
Stichting Landschapsnetwerk Brummen