Kwaliteitsproducten in een kwaliteitslandschap

Uitvoeringsperiode: 01-11-2016 t/m 28-02-2019
Regio: NL-221 Veluwe
Status: Afgerond

Beschrijving project (project is afgerond)

Probleem

De kwaliteit van het landschap staat onder druk ten gevolge van schaalvergroting en intensivering van de landbouw. Hoe zorgen we dat het cultuurlandschap aantrekkelijk blijft en als unieke waarde (Unique Selling Point USP) doorwerkt in de afzet van streekproducten? Dit draagt bij aan het behoud en de versterking van biodiversiteit en omgevingskwaliteit.

Aanpak

  • Lokale producenten gaan met bewoners en andere stakeholders aan de slag met de ontwikkeling van een gezamenlijk beeld van kwaliteitsproducten in een kwaliteitslandschap. Hoe ziet de agrarische (streekeigen) productie van de toekomst er uit en hoe past dit in het beeld dat we van het landschap hebben? Dit gebeurt op 3 plaatsen op de Veluwe.
  • Waar mogelijk wordt dit omgezet in concrete actie.

Eindresultaat

  • Per proefgebied is een streekbedrijfsplan gemaakt en (deels) in uitvoering gebracht middels de aanplant van nieuwe landschapselementen en het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden door de betreffende agrarische ondernemers
  • Onderzocht is in hoeverre de specifieke streekkwaliteit binnen uiteenlopende afzetketens (lokaal, regionaal , landelijk) gecommuniceerd kunnen worden en als meerwaarde ervaren wordt. Hiervoor is onder meer een enquête onder bewoners en bezoekers aan de Veluwe uitgevoerd over hun beelden van landschap en streekproducten.
  • Benoemt is hoe lokale ketenverbinding vertaalt kan worden naar individuele bedrijfs landschapsplannen. Het format voor bedrijfslandschapsplannen is verder ontwikkeld en toegepast. St. Landschapsbeheer Gelderland gaat de aanpak verder uitrollen
  • Met Visit Veluwe is de gewenste communicatie rondom streekproducten en landschap uitgewerkt, zowel gericht op de streekbewoners als de bezoekers (toeristen) van buiten. Dit heeft er onder meer toe geleid dat Visit Veluwe onder de noemer ‘Eet je Uitzicht’ expliciete aandacht vraagt voor de relatie tussen streekproduct en landschap.
  • Uitwisselen proefgebieden: In het voorjaar van 2019 is het eerder op de Veluwe opgezette traject herhaald op Ameland in samenwerking met de vereniging Amelands Product.
  • Trainingen voor nieuwe lokale teams: Voor de deelnemende pilot bedrijven zijn teams van vrijwilligers geformeerd die op de bedrijven helpen met de aanplant van nieuwe landschapselementen, hoogstamboomgaarden en hagen. Ook helpen ze bij onderhoudswerkzaamheden aan het landschap.

Website

https://erkendstreekproduct.nl/

 

Projectleider

Projectleider
René de Bruin
Stichting Streekeigen Producten Nederland
06 - 51 28 60 88

Partner(s)

Partner(s)
Geitenboerderij de Groote Stroe
Hogeschool van Hall Larenstein
Stichting Erkend Veluws Streekproduct
Stichting Landschapsbeheer Gelderland,
Van der Valk Hotel De Cantharel