Lasting Fields in de Praktijk

Uitvoeringsperiode: 01-07-2018 t/m 31-05-2021
Regio: Flevoland
Status: Afgerond

 

Beschrijving project (project is afgerond)

Probleem

Schaalvergroting en intensivering gaat gepaard met groei van mechanisatie en zwaarder materieel waardoor de bodemdruk en bodemverdichting toeneemt. Bovendien is door het veranderende klimaat het steeds vaker te nat om in oogstperiodes met zware machines het land op te gaan. Door de bodemverdichting gaat de bodemgezondheid achteruit, waardoor gewassen minder vitaal zijn en daarom meer gewasbescherming en bemesting nodig hebben.

Aanpak

Dit project omvat het ontwikkelen en testen van een drie- tot vijftal prototypen werktuigen voor enkele bewerkingen in een teelt. De uit dit project verkregen kennis en ervaring kan vervolgens worden gebruikt als “opstap” naar een grotere en volledige range van werktuigen voor alle mechanische handelingen zoals grondbewerking, zaaien, planten, gewasverzorging en oogsten.
De basis is een werktuigendrager waaraan, afhankelijk van de uit te voeren bewerking, de noodzakelijk modules (bewerkingsmachines) worden gekoppeld, Onderzocht worden de mogelijkheden van: sterke maar vooral lichte constructies; alternatieve aandrijfsystemen (elektrisch, door biogas of CO² neutrale energie) en de opslag van energie (accu / batterij systemen).

Eindresultaat

Er is een vernieuwend landbouwconcept voor de teelt van akkerbouw- en vollegrondsgroente gewassen. Hierin wordt zware grootschalige mechanisatie vervangen door lichte, autonome technologieën. Daarbij worden onbereden teeltbedden gerealiseerd zodat de bodem wordt ontzien. De te ontwikkelde autonome en lichte werktuigen leiden tot minder bodemstructuurbederf, een betere bodemkwaliteit. Het geeft nieuwe mogelijkheden voor realisatie van inter-cropping en daardoor een weerbaarder systeem. Bovendien draagt het bij aan een lager verbruik van gewasbeschermingsmiddelen, energie en meststoffen.

De resultaten op een rijtje:

  1. Zware grootschalige mechanisatie is vervangen door lichte, autonome, innovatieve technologieën.
  2. Onbereden teeltbedden zijn gerealiseerd zodat de bodem wordt ontzien
  3. De  lichte werktuigen hebben geleid tot minder bodemstructuurbederf en daarmee een betere bodemkwaliteit
  4. Het realiseren van een veel lager verbruik van gewasbeschermingsmiddelen, energie en meststoffen is gelukt
  5. Gerealiseerd zijn strokenteelt van de gewassen (inter-cropping)  en wellicht mede daardoor een weerbaarder systeem.
  6. Niet gerealiseerd is een hogere opbrengst; echter dat valt rechtstreeks te herleiden naar het uitzonderlijke voorjaar, tekort aan vrijkomende plant-opneembare N (stikstof; een van de meest dominante factoren om tot goede opbrengsten te komen). Ook de uitdrukkelijke wil om te besparen op watergebruik (= ook energiegebruik) heeft hier een grote rol in gespeeld. We konden nog niet irrigeren met behulp van dripirrigatie,

Website
http://www.lastingfields.com/concept.php  
https://youtu.be/Qv2vtiQhKMI 

Projectleider

Projectleider
Jetze Kempenaar
Stichting Future Food Production
06-2254 9453

Partner(s)

Partner(s)
Digni van den Dries / Metamorphosis biologisch akkerbouwbedrijf
Jacob Vos / Agrarisch Loonbedrijf fa. Vos
Joos Poppe / Poppe Landbouw
Wim Steverink / Steverink Techniek B.V.