Projectbeschrijving
Probleem
Nederland en Europa is té afhankelijk van de import van plantaardige eiwitbronnen (soja) buiten EU en Nederland. Nederland wil zelf een grotere variëteit aan plantaardige eiwitteelt stimuleren. In de Nationale Eiwitstrategie staat dat in 2030 er 100.000 hectares ingezaaid zijn met eiwitrijke gewassen, vijf maal zoveel als nu het geval. Gelderse telers willen de teelt van lupine voor human consumptie graag verder ontwikkelen.
Aanpak
Het doel van het project is om de teelt van lupine voor humane consumptie te versterken door vraag en afzet in balans en met meerwaarde te laten groeien. Wij richten ons hierbij op de biologische en biologisch-dynamische teeltwijze. Wij maken de innovatieve teelt en productontwikkeling van lupine klaar voor de praktijk en ontwikkelen het verder:
- Keten- en productontwikkeling: minimaal 3 innovatieve lijnen met lupineproducten in de (korte) keten. Hiertoe houden we de aanleverketen naar de verwerkers in eigen hand, dus we investeren in een eigen schonings- en poetsljin. Uit de eerste verkenningsfase blijkt dat nodig voor verdere innovatie. Vervolgens ontwikkelen we in multidisciplinaire teams met telers en ketenpartijen de drie productlijnen met lupine, die we ook daadwerkelijk in de markt zetten.
- Kennis- en ervaring ontwikkelen en delen: minimaal 12 deelnemende biologische en/of biologisch-dynamisch agrarische ondernemers en ketenpartners voor afzet in werkgroep om ervaringen te delen. We hebben een groep agrarisch ondernemers die tenminste 3 hectare telen, en waarvan tenminste 50% of meer van de deelnemers uit Gelderland komt. Met deze groep gaan we op 1 locatie ook proefvelden neerleggen om de beste rassen en maatregelen te vergelijken en tevens het gesprek over lupine te openen. Enkele van deze telers nemen ook deel aan de ketengroepen om producten te ontwikkelen en in de markt te zetten.
Alle activiteiten zijn gericht op het ontwikkelen van duurzame, robuuste verdien- en waardemodellen voor de agrariër en betrokken (korte) ketenpartners die bijdragen aan de (lokale) economie, natuur en leefomgeving
Beoogd resultaat
Lekker Lupine draagt bij aan de eiwittransitie via lupinebonen voor menselijke consumptie, door de teelt en consumptie van biologische lupinebonen te stimuleren met een gezond verdienmodel voor de boer. Het vlinderbloemige gewas lupine is goed voor de gezondheid van de mens, bodem en klimaat, heeft een hoog eiwitgehalte en kan goed in Nederland geteeld worden. Met Lekker Lupine maken we lupine geschikt om te leveren op grotere schaal, ontwikkelen we met de keten nieuwe innovatieve lijnen met lupineproducten en zorgen we voor het ontwikkelen en uitwisseling van kennis met de telers en ketenpartijen.
Website: www.lekkerlupine.nl
Bij de foto: Excursie lupineboeren
