The Linen Project

Uitvoeringsperiode: 06-05-2019 t/m 30-06-2020
Regio: NL-226 Arnhem/Nijmegen
Status: Afgerond

Projectbeschrijving (project is afgerond)

Probleem

The Linen Project richt zich op drie problemen:

  1. De benodigde kennis en middelen om vlas effectief lokaal te kunnen produceren en verwerken tot linnen ontbreekt nagenoeg in Nederland

  2. Er is geen duurzame economisch model aanwezig voor de lokale en kleinschalig productie van biologische vlas en linnen

  3. De huidige productieketen van vlas tot linnen brengt veel milieuvervuiling met zich mee, met name omdat het in Nederland geteelde vlas in lagelonenlanden wordt verwerkt tot linnen

Aanpak

  • Connecting – In Nederland is er nog praktische kennis over het verbouwen en verwerken van vlas aanwezig, maar deze vitale kennis sterft letterlijk uit. Het is daarom van groot belang om vast te leggen waar nog kennis te vinden is, mensen en organisaties te verbinden, samenwerking te activeren en kennis over te dragen op de jongere generatie voor nieuwe toepassingen en innovatie.
  • Exchange – Voor het produceren en verwerken van vlas is veel kennis en kunde nodig. Door ons open te stellen voor nieuwe onderzoeksgebieden en kennis zullen zich kansen aandienen die we nu nog niet kunnen voorzien. In deze fase worden daarom een serie masterclasses en bijeenkomsten georganiseerd, waarbij kennis wordt gedeeld over alle aspecten die relevant zijn bij vlas en linnen productie, ‘learning by doing.’

  • Keeping & Sharing – Het is noodzakelijk om de ontwikkelde kennis te laten landen en op een duurzame, toegankelijke wijze beschikbaar te maken. Hiervoor zetten we een expertisecentrum op. Dit expertisecentrum bestaat uit een inspirerend vormgegeven website, het verzamelen van de uitkomsten van de diverse productieprocessen, maar ook uit het collectioneren van relevante literatuur en (beeld)materiaal.

  • Community Building (on- en offline) – Het bereiken van nieuwe doelgroepen en het vertellen van nieuwe verhalen, waaronder Shared Stewardship en The Linen Economy.

  • Economic Development – op basis van de betrokken partijen en de verkregen kennis kunnen economisch modellen voor innovatieve concepten worden opgesteld. Er wordt in deze fase gezocht naar mogelijkheden voor waardevermeerdering binnen de keten bij alle processen die er zijn bij de vlas- en linnen productie.

Eindresultaat

The Linen Project richt zich op drie problemen:

1. De benodigde kennis om vlas effectief te kunnen produceren en te verwerken tot linnen ontbreekt in Nederland

2. Er is geen realistisch businessmodel voor de lokale en duurzame productie van vlas en linnen

3. De huidige productieketen van vlas tot linnen brengt veel milieuvervuiling met zich mee, omdat het vlas in China wordt verwerkt tot linnen

Ad 1. Ontbreken van kennis De afgelopen jaren hebben we veel kennis opgedaan over vlas, niet voor niets vaak het juffertje van de landbouw genoemd. We hebben het bedrijfsleven verbonden aan de boer, we hebben geleerd van enthousiaste amateurs, we hebben The Linen Project gepresenteerd en worden regelmatig gevraagd voor het geven van lezingen of het deelnemen aan panelgesprekken. We merkten dat het vaak aan basale kennis over vlas en linnen ontbreekt. Door er zo intensief aan en mee te werken, wordt de kennis gereactiveert en hebben al veel mensen het omarmt. Met The Linen Project voldoen we aan een maatschappelijke tendens dat mensen (eindgebruikers/consumenten) willen weten waar hun kleding en voedsel vandaan komen en of het op een eerlijke manier geproduceerd is. Aan al deze voorwaarden kunnen wij voldoen.

Ad 2. Geen realistisch businessmodel De gebruikelijke weg van het in Europa verbouwd vlas, is dat het in Azië (en met name China) verwerkt wordt tot garen en stof. Daarna komt het garen en de stof weer terug naar Europa in de vorm van kleding, textiel, interieur toepassingen etc. Doordat het vlas gemengd wordt, ontstaat er een gemiddelde kwaliteit dat wij nu beschouwen als linnen. Dit in tegenstelling tot de traditie waarbij het beste en langste vlas exclusief werd gebruikt voor het fijnste linnen en het grovere linnen voor huishoudtextiel, aardappelzakken etc. Doordat het vlas vaak een paar keer de wereld rondreist, in verhouding zeer goedkoop is maar daarnaast ook vaak van slechte kwaliteit, kunnen we niet spreken van een realistisch businessmodel. Iemand (of misschien wij allemaal) betaalt de echte prijs. Met de ervaringen die we opdoen met The Linen Project kunnen we een realistische prijs gaan bepalen voor een meter stof. Alle stappen in de keten zijn transparant en iedereen in die keten wordt op een juiste manier betaald en naar waarde wordt geschat. Hierdoor kunnen we bijdragen aan nieuwe realistische businessmodellen met respect voor mens, natuur en samenleving.

Ad 3. Milieuvervuiling Op dit moment vindt een substantieel deel van de linnenproductie nog in China plaats. Hiermee dienen de grondstoffen eerst van Europa naar China te worden vervoerd en daar verwerkt te worden om vervolgens weer terug naar Europa getransporteerd te worden. Dit brengt onwenselijk veel CO2 uitstoot met zich mee. (zie Ad 2) Door op transparante wijze lokaal geproduceerd vlas en linnen aan te bieden laat The Linen Project zien dat dit óok mogelijk is. Zo hopen we mensen die daarvoor open staan, in contact te brengen met lokaal geproduceerde (grond)stoffen om op die manier stapsgewijs bij te dragen aan bewustwording en het verminderen van milieuvervuiling.

De doelstelling van The Linen Project is het realiseren van een samenwerkingsverband en een innovatief concept om duurzame landbouw te realiseren op het gebied van vlas- en linnenproductie. Dit doen we door verschillende economische modellen te onderzoeken en uit te werken.

De productie van linnen is vandaag de dag afhankelijke geworden van versplinterde systemen. The Linen Project ziet mogelijkheden om het gehele proces, vanaf landbouw tot aan productontwikkeling en eindgebruik, opnieuw met elkaar te verbinden door middel van integrale ketensamenwerking. We werken hiermee aan innovatieve concepten en innovatieve samenwerking om te komen tot innovatieve concepten en verduurzaming van de landbouw. We zijn dankbaar dat we met de subsidie in het kader van de POP3 dit project konden gaan ontwikkelen.

Website: The Linen Project – The Linen Project is een initiatief van ArtEZ MA Practice Held in Common en Crafts Council Nederland

Projectleider

Projectleider
Willemien Ippel
Stichting Crafts Council Nederland
06-2157 2022

Partner(s)

Partner(s)
Medeinitiatiefnemer: ArtEZ MA practice held in common
Samenwerkingspartners: De Lingehof, de Horsterhof, Nederlands Openlucht Museum