Lokale graanketens

Uitvoeringsperiode: 01-09-2017 t/m 31-03-2019
Regio: Gelderland
Status: Afgerond

Beschrijving project (project is afgerond)

Probleem

Er is in toenemende mate vraag naar lokale grondstoffen voor de productie van streekproducten. Vraag en aanbod van granen (baktarwe, brouwgerst) zijn op de Veluwe slecht op elkaar afgestemd. Daarnaast is er geen mogelijkheid om in de streek zelf brouwgerst te verwerken tot mout.

Aanpak

  • Ontwikkeling van een regionale graanketen door het maken van ketenafspraken tussen telers, bakkers, brouwers en in een later stadium ook veehouders die Veluwse streekproducten produceren.
  • Uitvoeren van een onderzoek naar de haalbaarheid van een kleinschalige regionale mouterij ten behoeve van de op en rond de Veluwe aanwezige brouwerijen.

Eindresultaat

Allereerst is een uitgebreide analyse gemaakt van het netwerk van telers, bakkers en brouwers op de Veluwe. Wensen en behoeften zijn in kaart gebracht en via (netwerk) bijeenkomsten besproken met de betrokkenen. Uit de eerste analyse bleek dat er al flink wat initiatieven rondom lokale granen op de Veluwe waren.

Het streven van projectdeelnemers is om waar mogelijk samen te werken om het Veluws graan op de kaart te zetten. Dit kan door middel van een overkoepelende aanpak waarbinnen ieder van de bovenstaande initiatieven zijn eigen plek kan houden. We denken hierbij aan een gezamenlijk (keur-)merk met een reglement waar ieder initiatief zich aan conformeert.

We werken daarbij vanuit een aantal randvoorwaarden (onder meer verbonden aan het keurmerk Echt Veluwe - Erkend Veluws Streekproduct):

  • De teelt van graan op de Veluwe heeft een meerwaarde voor natuur, landschap en biodiversiteit.
  • Be- en verwerking dient op de Veluwe plaats te vinden
  • Uitgangspunt is om producten te maken met 100% Veluws graan.

Vanuit de deelnemers is hierbij ook aangegeven dat er een eerlijke prijs voor teler, molenaar, bakker en consument moet zijn in de keten. Met een transparante prijsopbouw en lange termijn afspraken.

Gezien het specifieke karakter van het gebied waarbij sprake is van een groot aantal lokale samenwerkingsverbanden langs de randen van de Veluwe, maar er vrijwel geen gebied- dekkende netwerken zijn, is er voor gekozen om vooral lokale netwerken en ketens te ondersteunen en faciliteren. Dit betrof onder andere het met elkaar in contact brengen van de partijen, ondersteunen bij het maken van afspraken en planning van teelt en verwerking, ondersteunen bij de ontwikkeling van het businessmodel van samenwerkende telers via de CANVAS methode etc. Tevens zijn analyses gemaakt van door deelnemers geteelde granen en zijn bakproeven uitgevoerd.

Een van de bijeenkomsten met de bakkers stond in het teken van het proefbakken met op de Veluwe geteelde granen, waaronder 3 soorten baktarwe. Van de 3 de partijen zijn monsters genomen en geanalyseerd. De resultaten zijn goed wat betreft gehaltes etc.

Website: http://www.echtveluwe.nl/lokale-graanketens/

Projectleider

Projectleider
Rene de Bruin
Stichting Erkend Veluws Streekproduct
06 - 51 28 60 88

Partner(s)

Partner(s)
Bakkerij Tom van Otterloo
Boerderij De Kolke Graanteelt,
St. Streekeigen Producten Nederland
Stadsbrouwerij Wageningen