Lonend Werken

Uitvoeringsperiode: 01-11-2018 t/m 01-04-2021
Regio: NL-211 Noord-Overijssel
Status: Afgerond

Projectbeschrijving (project is afgerond)

Probleem

Het uitgangspunt van dit project is dat de melkveehouder grond/landbewerking niet als corebusiness heeft en dat individuele melkveehouders minder slagkracht hebben om te werken aan bodem- en waterkwaliteit dan een gespecialiseerd bedrijf hierin die meerdere melkveehouders bediend, de loonwerker. Vanuit het perspectief van de melkveehouder is er het probleem van strakke regeling in het gebruiken van meststoffen en de CO2 voetafdruk door de import van eiwit voor voer uit het buitenland.

Aanpak

  • De belangen van het milieu/omgeving en de belangen van de melkveehouder en loonwerker worden middels dit project gecombineerd. Het samenwerkingsverband moet financieel aantrekkelijk zijn voor de melkveehouder en loonwerker en tegelijkertijd een bijdrage leveren aan het milieu in termen als verbeterde bodem- en waterkwaliteit en verbetering van de waterkwantiteit
  • Opbouwen van het samenwerkingsverband: vastleggen samenwerkingsverband met 3 loonwerkers en 6 deelnemende melkveehouders (2 per loonwerker), selecteren specialisten voor bodem, voer en financieel en noodzakelijke aanbestedingstrajecten, gezamenlijke visie en doelstellingen helder
  • Uitvoeren haalbaarheidsonderzoek: bepalen bodemconditie, toepassen precisietechnieken (sensoren, satelliet, big data bodem) en keuzes hierin, bepalen en uitvoeren werkplan, melkveehouder, loonwerker en specialisten, evaluatie, aanpassing en bijsturing

Eindresultaat

De doelstellingen zijn: 1) de bodemkwaliteit verbeterd en 2) de grondbewerking geoptimaliseerd en 3) een stevig samenwerkingsverband opgezet. 

Het project heeft een bijdrage geleverd aan de bewustwording van bodemkwaliteit en welke integrale maatregelen je kunt nemen om daar aan bij te dragen. Bodemkwaliteit is zeker verbeterd gezien de analyse door Gerjan Hilhorst van Wageningen UR. Ook subjectief geven de ondernemers aan dat de bodem verbeterd is. Dat ervaren zij door beter vochtvasthoudend vermogen [langer groen bij droogte], betere draagkracht van de bodem in natte periode en goede kwaliteit ruwvoer die zij oogsten. 

Grondbewerking is geoptimaliseerd doordat de loonwerkers een penetrologgers hebben aangeschaft op de verdichting van de toestand van de bodem te monitoren. Hierdoor zijn de loonwerkers en deelnemers bewust geworden van de zwaarte van de tractoren en de machines. Goede afweging wanneer het land te betreden wordt gemaakt om bodemverdichting te voorkomen. 

Een stevig samenwerkingsverband opgezet. Gedurende de projectperiode zijn de twee loonwerkers hun kennis en kunde gaan delen, hebben via de expert loonwerker nieuwe kennis opgedaan. Zoals de loonwerkers nu samenwerken met hun klanten is dat heel anders volgens hun, dan voor aanvang van het project. In plaats van een afwachtende houding van de loonwerker wordt er veel over en weer gecommuniceerd, over kleine gedachten of ideeën gecommuniceerd en samen besloten hoe om te gaan met de weerssituatie om uiteindelijk kwalitatief goed ruwvoer te produceren in samenwerking met een gezonde bodem. 

Alle 6 de melkveehouders en de twee loonwerkers zijn lyrisch enthousiast over wat het project hun heeft gebracht in hun relatie met elkaar. Er is sprake van gelijkwaardigheid, vertrouwen, enorme ontwikkeling in kennis en kunde en nieuwe technieken [zoals inzetten van compostthee] worden met elkaar gedeeld. De loonwerkers komen uit verschillende gebieden maar weten elkaar te vinden voor overleg. De bodem in balans en daarmee samenwerken met de bodembiologie is hetgeen wat als eerste door hen genoemd wordt in de evaluatie.

Website: Lonend werken | Deltaplan Agrarisch Waterbeheer

Projectleider

Projectleider
Judith Snepvangers
LTO Noord
06 - 2290 1829

Partner(s)

Partner(s)
3 loonwerkers
6 melkveehouders