Lupine van Nederlandse bodem: klaar voor de markt!

Uitvoeringsperiode: 01-08-2022 t/m 31-12-2024
Regio: Landelijk
Status: Lopend

 

Problemen

Afname biodiversiteit, arme bodems, open kringlopen, eentonige agrarisch landschap; Nederland is té afhankelijk van de import van plantaardige eiwitbronnen (soja) buiten EU en Nederland. Lupine als gouden boontje voor humane consumptie biedt een kans voor telers en voor markt en consument. De lage prijs van (reguliere) import van eiwitrijke gewassen en de onbekendheid van lupinebonen als zeer gezond ingrediënt voor humane consumptie en consumenten, chefs en voedselverwerkers kennen lupine als ingrediënt nog niet in Nederland.

Aanpak

Ons project maakt de innovatieve teelt van lupine klaar voor de keten en dus de markt en we ontwikkelen het verder. Dat doen we door de volgende activiteiten: 

  1. Af land / bewerkt leveren: We hebben uitstekende aanknopingspunten voor de doorontwikkeling om op basis van duurzaam geteelde lupine, met nog meer telers en ketenpartners om een leverklaar product met meerwaarde voor natuur en maatschappij te komen. We hebben nu ‘proof of concept’ met het leveren van kleinere en middelgrote hoeveelheden droge bonen aan de verwerkende bedrijven. We gaan allereerst de aanleverketen van lupinebonen ‘af land’ geschikt maken voor grootschalige, industriële verwerking. Hiervoor is schonen, ‘poetsen’, afvullen, drogen, toasten en de-hullen van de bonen nodig. Juist vanwege de specifieke kenmerken van lupine (glutenvrij en allergeen) is een eigen locatie voor verwerking nodig. Tevens willen we voedselveilig kunnen leveren (allergenen testen) en de juiste rassen kiezen (alkaloide-testen). Hiervoor zetten we een eigen, innovatieve verwerkingslijn op om bonen af te leveren. 
  2. Keten- en afzetontwikkeling: Vervolgens gaan we in multidisciplinaire teams aan de slag met duurzame partners in de keten voor producten en diensten met lupine. Hiervoor maken we afzetconcepten met deze ketenpartners voor speciaalzaken, retail en cateraars, waarbij de nadruk ligt op lupineproducten van Nederlandse bodem. We gaan hierbij uit van onze eigen kracht: alle halffabrikaten worden geleverd via Lekker Lupine BV, die een coöperatieve aanpak hanteert met een pool van telers waarbij de telers ook een winstuitkering ontvangen. Tevens kiezen we ervoor om samen te werken met partners voor de lange termijn, die bereid zijn ons merk Lekker Lupine en de bijbehorende duurzaamheidsvoordelen (Nederlandse, duurzame teelt) en een goede prijs mee vorm te geven
  3. Marketing en merkontwikkeling: samen met telers en ketenpartners ontwikkelen we de positionering lupineproducten van Nederlandse bodem en winnen we juridisch en marketingtechnisch advies in voor merkontwikkeling en marketing voor producten en diensten van Lekker Lupine producten. Tevens investeren we op Ekoboerderij de Lingehof in een belevingsruimte voor lupineproducten, met een professionele keuken en een studio met camera en aanpassingen voor online bijeenkomsten. 
  4. Communicatie en community: uitvoeren communicatie over lupine en uitbouwen community (met leden vanuit de hele keten - zaadleverancier, onderzoeker, boer, student, chef, retailer, influencer, chef, fooddesigner, journalist, consument, producent, distributeur, agrofood netwerken), inclusief bijeenkomsten in het veld en in de belevingsruimte op Ekoboerderij de Lingehof met professionele keuken en camera/materiaal voor online sessies.  

Beoogd resultaat

De teelt van lupine voor humane consumptie vergroten, de lupine door bewerking en verwerking op eigen bedrijf en in samenwerking met ketenpartners geschikt maken voor de markt, een geschikt marketingmodel met ketenpartners ontwikkelen en zo een duurzame keten van lupine te realiseren. Wij richten ons hierbij op duurzame teelt via de biologische en biologisch-dynamische teeltwijze.

Website: www.lekkerlupine.nl en www.ekoboerderijdelingehof.nl 

Bij de foto: André Jurrius in het lupineveld

Projectleider

Projectleider
André Jurrius
Ekoboerderij de Lingehof
06-5163 4465

Partner(s)

Partner(s)
Baltussen Konserven
LVR zaden