MAR(kt)klaar Hergebruik Drainagewater

Uitvoeringsperiode: 01-09-2018 t/m 01-12-2020
Regio: Noord-Holland
Status: Afgerond

Beschrijving project (project is afgerond)

Probleem

In delen van Nederland zijn telers afhankelijk van oppervlaktewater voor beregening. Bij een toenemende verzilting of bij oppervlaktewater van onvoldoende kwaliteit is voor gewassen die gevoelig zijn voor zout of ziektekiemen geen andere keuze mogelijk dan niet te beregenen. Alternatieve beregeningsmogelijkheden zijn hard nodig.

Aanpak

In MAR(kt)klaar wordt de MAR technologie in de praktijkschaal getest (10 hectare gedraineerd oppervlakte). Het pilotconcept wordt daarbij opgeschaald en verbeterd. De verbeteringen zijn gericht op het verkleinen van de oppervlakte van het systeem en het afbreken van plantpathogene bacteriën in de ondergrond.

In het samenwerkingsverband zijn een agrariër, een adviesbureau water, een adviesbureau landbouw, een aannemer water, een aannemer drainage en de TU Delft vertegenwoordigd.

Eindresultaat

  1. Aanvraag vergunning: vergunningtraject is doorlopen en vergunning is verleend
  2. Programma van eisen: De eisen van het systeem zijn in beeld gebracht en zijn als input voor de vergunningsaanvraag gebruikt. De vergunningsaanvraag bevat daarmee ook de eisen van het systeem. Deze zijn goedgekeurd door de betrokken partijen.
  3. Ontwerp systeem: Door de projectgroep is het systeem op basis van de eisen veder uitgewerkt en zijn de afzonderlijke delen van het systeem op elkaar afgestemd. Het ontwerp van het systeem is daarmee afgerond
  4. Aanleggen drainage De drainage is in het veld aangelegd inclusief de collectiedrain waardoor het water naar de MAR technologie kan stromen. Daarmee is de aanleg van het het drainage systeem afgerond in deze rapportageperiode. Drainage liep wat minder goed dan verwacht waardoor de kosten hoger uitvielen.
  5. Aanleggen van MAR systeem: Voor het boren van de putten van het systeem zijn 3 partijen gevraagd. De infiltratie en ontrekkingsputten zijn geboord. Ook de noodzakelijke stuwputten zijn geplaatst.
  6. In werking stelling systeem: Nu de drainage de boringen en de pompen zijn geïnstalleerd is aangelegd en het systeem klaar voor gebruik is, is het systeem in werking gesteld. er werd water geïnfiltreerd in de ondergrond.
  7. Het in beeld krijgen van de effecten: Voor de monitoring is de waterkwaliteit en de waterkwantiteit gemonitoord waardoor het duidelijk is welke waterkwaliteit en kwantiteit is geïnfiltreerd. Daarnaast zijn om omliggende peilbuizen waterkwaliteitsmonsters genomen om de verandering van het water in de ondergrond te boordelen. Deze analyses zijn naast het verbeteren van het systeem gebruikt voor de wetenschappelijke publicaties die nu worden gereviewed.
  8. Verbeteren systeem op basis van resultaten eerste jaar: Op basis van de metingen is het systeem verder verbeterd. De problemen deden zich voor bij de putten. Deze zijn verbeterd door een de aanleg van een backflush systeem. Tevens is er een troebelheidsmeting geïnstalleerd en een regelunit om te troebel water te laten afvloeien. Momenteel staat er een verbeterd werkend systeem.

Website: http://www.spaarwater.com/

Promotie onderzoek: Re-use of drainage water for agriculture | TU Delft Repositories

Projectleider

Projectleider
Jouke Velstra
Acacia Water
0182 - 686424

Partner(s)

Partner(s)
Arie-Jan Broere / Broere Beregening B.V.
Boris van Breukelen / Technische Universiteit Delft
Cees Jansen / Vermaire Breezand Drainage
Guus Braam / Delphy B.V.
Peter Teeuwen - Landbouwbedrijf Teeuwen & Zn. B.V.