Meer streekproducten in Berg en Dal en Heumen

Uitvoeringsperiode: 01-03-2018 t/m 31-10-2019
Regio: NL-226 Arnhem/Nijmegen
Status: Afgerond

Projectbeschrijving (project is afgerond)

Probleem

Ondanks het grote aantal initiatieven in de korte keten is op dit moment het aandeel van de korte voedselketen in de totale voedselmarkt in Berg en Dal en Heumen beperkt. Het grootste deel van lokaal geproduceerd voedsel wordt aangeboden bij land- of boerderijwinkels of aan huis. Deze winkels bereiken een relatief kleine groep mensen; voornamelijk mensen die bewust ervoor kiezen ernaartoe te gaan en toeristen of dagjesmensen die erlangs komen.

Aanpak

Er wordt een samenwerkingsverband opgericht om de samenwerking tussen producenten, afnemers, verwerkers, distributeurs en consumenten te verbeteren. Het vergroten van de afzet van lokale streekproducten middels een korte keten wordt gedaan door het aanpakken van de gesignaleerde knelpunten op het vlak van kennis, logistiek en promotie; nadenken over hoe het netwerk een duurzaam vervolg kan krijgen; hoe de korte voedselketens kunnen worden versterkt; het delen van resultaten zodat belanghebbenden kunnen voortbouwen op de opgedane ervaringen.

Eindresultaat

Het hoofddoel van het project, het oprichten van een samenwerkingsverband tussen producenten, afnemers, verwerkers, distributeurs en consumenten is gerealiseerd. De activiteiten hebben geleid tot een samenwerkingsverband bestaande uit 15 makers (producenten en verwerkers) en afnemers uit de gemeenten Berg en Dal en Heumen. Deelnemers aan dit ‘lerend netwerk’ willen van elkaar leren, nieuwe kennis vergaren en in contact komen met lokale marktpartijen. Verder zijn de volgende resultaten behaald:

  • Tussen makers onderling en tussen makers, distributeurs en afnemers zijn nieuwe verbanden gelegd, of geïntensiveerd.
  • Makers hebben hun kennis vergroot over marktontwikkelingen in lokale afzet, alsmede de onderwerpen conceptontwikkeling, succesvol presenteren/pitchen en productontwikkeling.
  • De 10 makers die hun nieuwe productconcepten tijdens de inspiratiesessie aan marktpartijen hebben gepresenteerd, hebben minimaal 35 nieuwe contacten opgedaan, waarvan er +/- 20 zijn geconcretiseerd tot daadwerkelijke productie verenigingen.
  • De uitgevoerde activiteiten dragen ook, hetzij in mindere mate, bij aan de subdoelstellingen zoals het stimuleren van de lokale economie, het verduurzamen van de landbouw en de voedselketen, geven een impuls aan het landschap, bevorderen recreatie en toerisme en verbeteren de voedselkwaliteit bij instellingen.

Als vervolg op dit project gaan de leden van het samenwerkingsverband een robuuster bedrijfsmodel creëren, waardoor de directe afzet van hun producten aan belang wint binnen hun totale afzet.

Foto: Henk Baron

Projectleider

Projectleider
Stef van der Graaf
Gemeente Berg en Dal
06-8344 3135

Partner(s)

Partner(s)
Gemeente Heumen
Harms Hoeve
ZLTO afdeling Rijk van Nijmegen