Meer waarde in de Veenkoloniën door innovatieve samenwerking

Uitvoeringsperiode: 01-06-2022 t/m 31-03-2025
Regio: Veenkoloniën
Status: Lopend

 

Projectbeschrijving

Probleem

De Veenkoloniale landbouw staat voor een grote opgave. Het behouden, versterken en verrijken van het Veenkoloniale landschap wordt sterk bepaald door de transitie-opgave in de landbouw en de impact die het GLB ‘23-‘27 en het 7e NAP hebben op de agrarische bedrijfsvoering. Deze transitie is niet alleen gebaat bij een optimalisatie van en innovatie in de teelt van de afzonderlijke gewassen. Er moet ook worden gekeken naar het samenspel van de gewassen in het bouwplan en de rol van de ketenpartijen hierbij.

Aanpak

Op het regionale onderzoekscentrum Valthermond worden diverse innovaties samengebracht waardoor een belangrijke bijdrage wordt geleverd aan de transitie naar een duurzame, toekomstbestendige landbouw in de Veenkoloniën. Met dit project wordt in een fieldlab-omgeving inzichtelijk gemaakt welke kansen en bedreigingen het extensiveren van het bouwplan en het toepassen van perceelmaatregelen, met oog voor biodiversiteit, klimaat en bodemleven, hebben in een Veenkoloniaal bouwplan. In het deelproject Toekomstbestendig Bouwplan wordt, naast een degelijke deskstudie, afgedaald naar praktijkniveau. Waarbij de bedreigingen op het gebied van ziektedruk worden gecombineerd met de kansen op het gebied van optimale benutting van meststoffen en de zetmeelaardappel als grondstof voor hoogwaardig eiwit. 

Het uiteindelijk doel van het project is:

  • Een bestendige samenwerking waarin de krachten worden gebundeld.
  • De agrarisch ondernemers binnen de kansen en mogelijkheden van de nieuwe regelgeving, te ondersteunen de juiste keuze te maken voor een duurzaam verdienmodel in een Veenkoloniaal gebied waarbij de GLB-doelen zo goed mogelijk worden verwezenlijkt.
  • Door middel van de deelprojecten voor agrariërs nieuwe perspectieven in beeld te brengen en  kennis te delen om te komen tot hun boerderij van de toekomst met een toekomstbestendig bouwplan en een duurzaam verdienvermogen.
  • Het verkennen hoe een toekomstbestendig plan kan worden vertaald in een gebiedsofferte die de weg biedt naar een waardevol Veenkoloniaal landschap .

Resultaat

De transitie van de landbouw in de Veenkoloniën is niet alleen gebaat bij een optimalisatie van en innovatie in de teelt van de afzonderlijke gewassen. Er moet ook worden gekeken naar het samenspel van de gewassen in het bouwplan en de rol van de ketenpartijen hierbij. Daarbij spelen een duurzaam verdienmodel en - bedrijfsvoering, klimaat en biodiversiteit een belangrijke rol, maar ook de veelheid aan plannen en opgaven die de afgelopen jaren vanuit verschillende kanten op het gebied zijn afgekomen.  Deze plannen en opgaven willen we in dit project bundelen en komen tot een gezamenlijke uitvoering. Het uiteindelijk doel van het project is een bestendige samenwerking waarin de krachten worden gebundeld. Hierbij willen we de agrarisch ondernemers, binnen de kansen en mogelijkheden van de nieuwe regelgeving, ondersteunen de juiste keuze te maken voor een duurzaam verdienmodel in een Veenkoloniaal gebied waarbij de GLB-doelen zo goed mogelijk worden verwezenlijkt. Op deze wijze geven we meer waarde aan het Veenkoloniale landschap door innovatieve samenwerking.

Website: Subsidieaanvraag – Innovatie Veenkoloniën (innovatieveenkolonien.nl)

Projectleider

Projectleider
Tanja Beuling-Timmer
Innovatie Veenkoloniën
06-5167 8151

Partner(s)

Partner(s)
HLB
Avebe
Agrifirm
Cosun
Collectieven AND en ANOG
Alfa Accountants
WUR