Meerwaardestrategie komkommerreststromen

Uitvoeringsperiode: 01-09-2021 t/m 01-08-2023
Regio: Limburg
Status: Lopend

 

Projectbeschrijving

Probleem

Bij het telen van komkommers wordt er onderscheid gemaakt tussen verschillende klassen komkommers. Alleen de komkommers uit de eerste klasse zijn geschikt voor verkoop in supermarkten. De overige komkommers krijgen een laagwaardige toepassing (industrie) of worden simpelweg vergist of op het land gegooid (weggegooid). In totaal betreft dit ruim 40 miljoen kilo komkommer die jaarlijks in Nederland een laagwaardige toepassing krijgt of wordt weggegooid. Voor de komkommertelers is het erg lastig om iets aan deze komkommers te verdienen. 

Aanpak

Het idee is dat de komkommers geperst gaan worden, waarbij er twee aparte stromen ontstaan: het komkommersap en de pulp. Deze twee stromen zullen vervolgens individueel verwerkt worden tot product. Het sap zal verwerkt worden tot een vruchtendrank (met komkommersap). De belangrijkste uitdagingen hierbij zijn voedselveiligheid in verband met toelating op de markt, houdbaarheid en smaak. De pulp zal door middel van een zeer innovatief proces verwerkt worden tot een crouton-achtig product (hierna: crouton). De belangrijkste uitdagingen hierbij zijn voedselveiligheid, houdbaarheid, smaak en structuur. Deze producten zullen vervolgens ook uitgebreid getest gaan worden. Als laatste zal er binnen dit project ook een nieuw businessmodel worden opgezet. De consortiumpartners zullen gezamenlijk werken aan een duurzame productieketen, waarbij alle partijen een eerlijke prijs krijgen voor hun product. 

Beoogd resultaat

Reststroom komkommers te verwerken tot hoogwaardige producten die geschikt zijn voor consumptie. Hierbij is het idee dat dit producten met een langere houdbaarheid betreft. Hiermee kan er een alternatieve inkomstenstroom worden opgezet voor de telers, waardoor deze minder afhankelijk worden van hun primaire proces en de versmarkt. Dit moet leiden tot een verbeterde positie van de telers. Met het opzetten van een volledig nieuwe keten kunnen er eerlijke afspraken worden gemaakt zodat alle betrokken partijen een eerlijke prijs krijgen voor hun product. 

Websites: 

www.riedel.nl

www.deltafoodinnovators.com

www.jacobsproducties.nl  

Projectleider

Projectleider
Boy Jacobs
Tuinbouwbedrijf C. Jacobs
06-4298 6927

Partner(s)

Partner(s)
Riedel B.V.
Delta Food Innovators