Meet je voedselbos oogst!

Uitvoeringsperiode: 01-10-2019 t/m 31-10-2020
Regio: NL-221 Veluwe
Status: Afgerond

Projectbeschrijving (project is afgerond)

Probleem

De ontwikkeling van voedselbossen bevindt zich op dit moment in een lastige situatie: het ontwikkelen van een voedselbos kost nu eenmaal geld en tijd, pas na een jaar of 5 is er wat te zien en begint er een eerste bescheiden oogst, na 10 jaar begint het pas echt. Dus, hoe kunnen we ondertussen die beloftes toch al beter onderbouwen met bewijslast en, hoe kunnen we tegelijkertijd dit unieke momentum, dat nu overal (binnen en buiten het kader van de Green Deal voedselbossen) voedselbossen starten goed gebruiken om die bewijslast te gaan verzamelen?

Aanpak

Een viertal wetenschappelijk goed gefundeerde en eenvoudig toepasbare meetinstrumenten worden ontwikkeld, waarmee voedselboseigenaren zelf aan de slag kunnen De vragen die deze meetinstrumenten beantwoorden zijn: hoeveel koolstof er in de grond opgeslagen is, hoe gezond de bodem is, hoe groot de biodiversiteit van het gebied is en welke soort en hoeveel oogst er van het land komt. Het project ken de volgende fases:

  1. Ontwikkelen van de meetinstrumenten tegelijk met de ontwikkeling van de online invoermethode voor de data
  2. Toetsen van het instrument bij de vijf koploper voedselbossen van de Green Deal, inclusief werven van de eerste groep voedselboseigenaren, die de meetinstrumenten en invoertool zullen testen.
  3. Een groep van rond de 15/20 eigenaren gaat aan de slag met de inmiddels verbeterde tools en ook deze feedback wordt verwerkt. Ook wordt de communicatie naar buiten gestart.
    Na het project kan iedere voedselboseigenaar ieder jaar de vier metingen doen en de resultaten uploaden in zijn/haar persoonlijk dossier. Voorwaarde voor het mogen gebruiken van deze instrumenten/tool is dat de eigenaar bereid is om de meetresultaten in generieke zin te delen met het algemene publiek en de wetenschap.

Resultaat

De uitgebreide testfase heeft ertoe geleid dat de meetinstrumenten en de tool echt heel gebruiksvriendelijk zijn geworden. We zijn door het testen en door het onderzoek van de studenten nog tot een paar goede verbeterpunten gekomen waardoor het voor de gebruikers gemakkelijker uit te voeren is en de resultaten even betrouwbaar blijven. De belangrijkste doelstelling van dit project was om bestaande maar ook startende voedselboseigenaren in staat te stellen om voldoende bewijslast te leveren van hun bijdrage aan een leefbaarder, gezonder klimaat met veel biodiversiteit. Met deze goed werkbare en efficiënte meetinstrumenten en de online tool die we hebben gemaakt is deze bewijslast nu te verzamelen en heel inzichtelijk.

Deze meetgegevens zijn eenvoudig te leveren, maar wetenschappelijk relevant. En dat is een onderzoeksmethode die wel eens heel erg interessante data kan opleveren voor een relatief erg laag bedrag. Vandaar dat de WUR hier ook dit jaar in wil investeren. Hoe anders kun je onderzoek naar zaken als CO2 opslag, bodemontwikkeling en biodiversiteit op tientallen verschillende grondsoorten zo goedkoop mogelijk maken? De investeringen zijn er natuurlijk ook, maar vallen qua kosten in het niet bij wat je anders aan onderzoek had moeten uitgeven. De onderzoeksdata worden bovendien heel transparant met de hele wereld gedeeld via de Open Data bron die constant actueel blijft met de laatst ingevoerde data.

Website: https://voedseluithetbos.nl/open-databron-voedselbossen/

 

Projectleider

Projectleider
Tjitske Ypma
Communicatiebureau de Lynx BV
06-4149 6165

Partner(s)

Partner(s)
Landgoed Welna
Maatschap Ketelbroek
The Plant
Wageningen Environmental Research