Mestverwerking met Vortex

Uitvoeringsperiode: 28-02-2018 t/m 30-04-2019
Regio: Gelderland
Status: Afgerond

Beschrijving project (project is afgerond)

Probleem

Het probleem van het strippen van mest (stikstof/ammoniak uit de dierlijke mest halen en toepassen als kunstmest) zorgen voor hogere toegerekende kosten.

Aanpak

Het strippen van mest is een innovatieve techniek die vooral in Gelderland een opmars maakt en binnen het project Kunstmest Vrije Achterhoek wordt hier aan gewerkt. In dit project zal middels een gepatenteerd proces de mest voorbewerkt worden zodat er minder loog gebruikt hoeft te worden.

Eindresultaat

Het beoogde resultaat van het project is het ontwikkelen van een procedé met uniek voorwerkingsproces waarmee de veehouder, op zijn eigen erf, van dierlijke mest een hoogwaardig samengestelde product ( ammoniumsulfaat/ ammoniumnitraat) kan produceren dat voor de akkerbouwer en de veehouder eenvoudig toepasbaar is in de bemesting van meerdere gewassoorten. Het procedé maakt gebruik van aanzienlijk minder hulpstoffen (logen) ten opzichte van andere (traditionele) verwerkingsinstallaties waardoor opschaling + de bijbehorende voordelen voor het milieu, de agrarische sector en klimaat een boost krijgt

  • Ontwikkeling procedé: Tot en met de ontwikkelingsfase is de doelstelling behaald. Op lab niveau werkt de vortex zeer goed.
  • Op eigen erf: In de testfase bleek dat hier een probleem plaats vindt. De voorfiltratie voor de stripper essentieel is voor de werking van de Vortex. Als die continu verstopt kunnen we er niks mee. In de praktijk bleek het op een boerenerf lastige opgave. Het is voor een veehouder niet werkzaam om het systeem continu schoon te houden.
  • Hoogwaardig samengestelde product ( ammoniumsulfaat/ ammoniumnitraat) produceren: Op lab niveau zeker mogelijk, op het boerenerf niet. In Zevenaar was een aparte opslagvoorziening voor het product, maar deze is vrijwel leeg gebleven.

De voorfiltratie voor de stripper essentieel is voor de werking van de Vortex. Als die continu verstopt kunnen we er niks mee. Op lab basis werkt vortex zeer goed. Hier kan worden gewerkt met zuivere producten, geheel gecontroleerd. In de praktijk bleek het op een boerenerf lastiger. Vervuiling speelt een zeer grote rol. De resultaten uit de testfase hebben er voor gezorgd dat er nauwelijks gestript stikstof is ontstaan. Hiervoor was een aparte opslagvoorziening (zie foto’s) gerealiseerd in Zevenaar. Het stikstof moest de businesscase dusdanig interessant maken, dat de Vortex het middel zou zijn om mestverwerking op het boerenerf te versnellen. Helaas is uit deze pilot gebleken dat het meer geld kost, dan dat het oplevert. In de fabriek (tot en met de ontwerpfase) bleek de hypothese te kloppen.

In theorie (op lab basis) is de doelstelling dus behaald. In de praktijk niet. De intensiteit waarmee de installatie dient te worden schoongemaakt is hoog. Dit is voor een veehouder niet haalbaar.

Website: Mestverwerking met Vortex (mestverwaarding.nl)

Projectleider

Projectleider
Tom Ploeger
DLV Advies
06 - 51 58 61 32

Partner(s)

Partner(s)
Mts.Köning Melkvee- en varkenshouderij
Sven Mommers / Circular Values B.V.