Moderne Marke Slijpbeek

Uitvoeringsperiode: 01-01-2020 t/m 31-12-2021
Regio: NL-226 Arnhem/Nijmegen
Status: Afgerond

Projectbeschrijving (project is afgerond)

Probleem

Moderne Marke Slijpbeek is een samenwerkingsverband waarbij de korte keten van lokaal voedsel (van productie tot verwerking, distributie en afzet) het uitgangspunt is. Er is echter nog weinig samenwerking en samenhang tussen producenten van lokaal voedsel in het projectgebied.

Aanpak

Het realiseren en innoveren van de duurzame korte voorzieningenketen gebeurt met een groep korte-keten-partners (niet alleen productie maar ook verwerking, distributie en afzet van lokaal voedsel) in ‘Slijpbeekpark’. De uit deze samenwerking voortkomende voedselproducten zijn met gesloten kringloop geproduceerd, emissievrij gedistribueerd en toereikend voor een zo groot mogelijk aantal afnemers in en om het gebied ‘Slijpbeekpark’. Bewoners van het gebied zijn ‘lid’ van hun eigen voedsellandschap. Deze doelstelling wordt bereikt doordat vier lokale voedselproducenten (de consortiumpartners) gezamenlijk op zoek gaan naar kennisinstellingen en lokale partners (de korte-keten-partners) en hiermee een samenwerkingsverband aangaan. Met de gebiedseigenaren/ -ontwikkelaars wordt een plan gemaakt voor het totale voedsellandschap, zodat voedsel meteen een essentieel onderdeel uitmaakt in de planvorming voor de nieuwe woon- en werkgebieden. Het gezamenlijk op te stellen bedrijfsplan en voedsellandschapsvisie dient als plan van aanpak voor de uitvoering van deze korte voedselketen. Dit wordt tenslotte getest in het pilotproject.

Eindresultaat

  1. Samenwerkingsovereenkomst consortium partners: De gesloten samenwerkingsovereenkomst tussen de zes consortiumpartners ligt ten grondslag aan het project
  2. Intentie-overeenkomst korte-keten-partners: Opschaling van de voedselketen, uitmondend in een bijbehorende intentieovereenkomst met meerdere keten-partners, bleek in het kader van het tijdsframe van het project niet haalbaar
  3. Bedrijfsplan met visie op productontwikkeling en bedrijfseconomische haalbaarheid voor de samenwerking tussen de korte-keten-partners: Een bedrijfsplan voor een opgeschaalde voedselketen kon niet worden opgeleverd. Wel is een raamwerk voor samenwerking tussen de vier producenten-consortiumpartners opgesteld, dat op termijn kan worden uitgewerkt en geformaliseerd in een bedrijfsplan met bijbehorende intentieovereenkomst met meerdere keten-partners.
  4. Rapport met beschreven en getekende voedsellandschapsvisie en voedsellandschap:  Dit betreft: de WUR rapportage en vele basiskaarten en analysemateriaal t.b.v. visie en ontwerp voedsellandschap. Aangezien de beoogde opschaling van de voedselketen niet mogelijk was is het basismateriaal niet vertaald naar een uitgewerkte visie en landschappelijk ontwerp. Wel hebben de WUR-rapportage en analysemateriaal resp. ontwerpend onderzoek door Le Far West randvoorwaarden en kansen hiervoor in beeld gebracht.
  5. Rapport met beschreven visie en aanpak beleving, educatie en participatie: Aangezien de beoogde opschaling van de voedselketen niet mogelijk was is dit achterwege gebleven. De WUR-rapportage, geproduceerde kaartbeelden en het raamwerk voor samenwerking bieden wel belangrijke handvatten hiervoor.
  6. Plan voor communicatie, beeldmerk, marketing, vormgeving en activiteiten: Aangezien de beoogde opschaling van de voedselketen niet mogelijk was is dit achterwege gebleven op die schaal. Op de schaal van de vier producenten/ consortiumpartners is hier wel aandacht aan gegeven
  7. Ingerichte ‘voedselhub’, een tijdelijke, centraal gelegen, fysieke locatie voor verkoop en informatievoorziening, met experimenteerruimte, expositiemogelijkheid en productiekeuken waar(vanuit) drie activiteiten worden georganiseerd ter bewustwording van (lokale) voedselproductie: Aangezien de beoogde opschaling van de voedselketen niet mogelijk was, is de inrichting van een voedselhub zoals beschreven, achterwege gebleven. Wel beschrijft het Raamwerk voor samenwerking initiatieven van de vier producenten voor kleinschalige voedselhubs (streekmarkten en een hub op landgoed Heidestein).

Website

Projectleider

Projectleider
Henk Wentink
Gemeente Arnhem
026 - 377 49 04

Partner(s)

Partner(s)
gemeente Renkum
Henk’s Pluktuin
Hoeve Klein Mariëndaal
Rosanderund
Stichting Wijngoed Mariëndaal