Molke fan de Takomst

Uitvoeringsperiode: 17-12-2018 t/m 01-10-2022
Regio: NL-122 Zuidwest-Friesland
Status: Lopend

Projectbeschrijving

Probleem

De Nederlandse zuivel loopt tegen zijn grenzen aan. Een aantal jaren terug is het fosfaatplafond bereikt (met alle gevolgen van dien). Daarnaast verwacht het CBS dat het stikstofplafond in 2018 ook overschreden wordt. Daarnaast spelen er vele maatschappelijke vraagstukken als weidegang, bodemdaling in het veenweide gebied, kunstmestgebruik, gewasbeschermingsmiddelen, dierenwelzijn, diergezondheid en de centrale vraag: waar komt ons voedsel vandaan?

Aanpak

De projectgroep wil inspelen op de maatschappelijke vraagstukken en daarbij ook een grote bijdrage leveren aan de natuur inclusieve kringloop landbouw. Het project is gericht op voedingstoffen die enkel van eigen land worden gewonnen, waarbij deze enkel uit gras en hooi bestaan en waarbij de overige input aan mineralen tot een minimum wordt beperkt. Gefermenteerde producten als kuil en krachtvoer zijn nagenoeg uitgesloten. De verwachting hierbij is dat de melk die hierbij geproduceerd is, rijker is aan voedingstoffen dan de reguliere melk.
Het project wordt uitgevoerd door het melkveebedrijf van de Skâns om te laten schakelen naar het nieuwe bedrijfsmodel gericht op een natuur inclusieve kringlooplandbouw, met in de hoofdmoot enkele vers gras en hooi. De concrete doelstelling van het project zijn: Fosfaatbodemoverschot naar 0 kg Fosfaat/ha voor fosfaattoestand neutraal, Stikstofbodemoverschot ca. 75kg N/ha of lager, Behoud en ontwikkeling van biodiversiteit, Organische stofbalans op bedrijfsniveau positief, Energieneutraal bedrijf, Levensduur van de koeien verlengen, Nieuw melkveeconcept welke toepasbaar is voor Noord-Nederland,  Nieuwe melkveehouders warm maken voor het concept.

Resultaat

Het betreft een onderzoek naar een volledig zelfvoorzienend melkveebedrijf, die model kan staan voor de gehele grondgebonden melkveehouderij in Noord NL. De kern van het nieuwe businessmodel zal meerwaardecreatie en low input zijn.

Projectleider

Projectleider
Marten Dijkstra
VOF De Skâns
06-1028 0912

Partner(s)

Partner(s)
E.M. Agriton B.V.
Het Living Lab Fryslan
Hogeschool Van Hall Larenstein