Naar een toekomstbestendige landbouw in Zeeland; van breed naar smal

Uitvoeringsperiode: 01-03-2020 t/m 31-12-2022
Regio: NL-342 Overig Zeeland
Status: Afgerond

Projectbeschrijving

Probleem

Duiding van wat met natuurinclusieve landbouw bedoeld is lastig. Natuurinclusief is geen afzwakking van het huidige systeem, maar een mogelijk nieuw herontwerp van het systeem (hypothese) gebaseerd  op agroecologische processen. Het is niet gangbaar en het is ook niet biologisch. Natuurinclusieve landbouw maakt volgens de definitie maximaal gebruik van het natuurlijke kapitaal en integreert deze in de bedrijfsvoering. Het benut wat de natuur te bieden heeft op, onder en rond het bedrijf met een positief effect op de biodiversiteit.

Aanpak

Er worden nieuwe systemen en methoden getoetst, met een accent op strokenteelt in diverse breedtes. Dit zal gebeuren op minimaal vier locaties in de provincie. Diverse testen/experimenten zullen worden uitgevoerd en vervolgens zullen de effecten gemonitord worden. De opgedane ervaringen worden gedeeld en ook breder verspreid. Er zal ingezet worden op het formuleren van handvatten voor collega ondernemers.

Doel

Ontwikkelen van een samenwerkingsmodel tussen akkerbouwers onderling of tussen akkerbouwers en veehouders op het gebied van natuurinclusieve landbouw. Een toekomstbestendig duurzaam systeem waarbij er winst is voor landbouw én natuur middels biodiversiteit en waarbij natuur wordt ingezet ten behoeve van de landbouw.

Resultaat

Grootschalige landbouw in Zeeland bepaalt het grondgebruik en landschap, met negatieve gevolgen voor biodiversiteit. Dit project testte systeeminnovaties die verder gaan dan kleine maatregelen zoals akkerranden en bodemmaatregelen. Er is gezocht naar een nieuwe bedrijfsvoering die biodiversiteit structureel herstelt, met aandacht voor samenwerking tussen akkerbouw en veehouderij. Strokenteelt werd onderzocht als alternatief teeltsysteem, vanwege positieve resultaten in eerdere projecten zoals in Lelystad: minder ziekten en plagen, meer biodiversiteit en mogelijk hogere opbrengsten. Binnen het project werd strokenteelt getest in gangbare landbouw met stroken van 6 tot 36 meter breed. Opbrengstverhoging en plaagreductie bleken beperkt, maar er werd wél een duidelijke toename van broedende akkervogels vastgesteld. Naast veldproeven was er veel aandacht voor communicatie met boeren én burgers via bijeenkomsten, webinars en symposia, wat het wederzijds begrip vergrootte. Het project krijgt in 2023 en 2024 een vervolg onder de naam ‘Gewasdiversiteit’, met aandacht voor stroken- en mengteelt en andere maatregelen. De samenwerking tussen de betrokken partijen werd als positief ervaren, met het doel richting een duurzame landbouw in Zeeland.

Website: https://www.proefboerderij-rusthoeve.nl/p/223/Strokenteelt;-Naar-een-toekomstbestendige-landbouw

Projectleider

Projectleider
Cor van Oers
Delphy B.V.
06-5342 7246

Partner(s)

Partner(s)
DLV Rundvee Advies BV
Proefboerderij Rusthoeve
Stichting Het Zeeuwse Landschap
Zeeuws Agrarisch Jongeren Kontact
Zeeuwse MilieuFederatie