Natuurbelevingscentrum Buiten, Waalre

Regio: Grenscorridor N69, Noord-Brabant
Status: Lopend

LEADER-subsidie: inwoners bepalen zelf

Provincie, gemeenten en waterschap investeren hier al in ontwikkeling van natuur, landbouw en recreatie. Met de LEADER-regeling stelt de provincie ook geld beschikbaar voor lokale initiatieven van bewoners en ondernemers. Bijzonder aan LEADER is dat mensen uit het gebied zelf bepalen wat belangrijk is voor hun eigen gebied. Projecten worden ontwikkeld en beoordeeld door inwoners en organisaties uit het gebied zelf! Dat kan van alles zijn, bijvoorbeeld de herontwikkeling van een cultuurhistorische boerderij of de aanleg van een ruiter- en menroute. Onlangs ontving educatieve ecologische tuinderij De Weitens in Valkenswaard al subsidie. Ondernemer Ronald Brugmans uit Waalre geeft met natuurbelevingscentrum ‘Buiten´ een toevoeging aan natuurbeleving, recreatie én werken in de omgeving.

Natuurbelevingscentrum in de Brainport 

Middenin de Brainport genieten van de natuur. Dat wordt straks mogelijk bij Buiten. Ronald Brugmans: “Achter de plas ligt een mooi bosgebied. Op de oude vuilnisbelt in Waalre is nu alles in gereedheid gebracht voor een prachtig park De Meeris. De bomen zijn geplant, er zijn wandel- en fietspaden aangelegd. De gemeente Waalre verbetert de fietspaden tussen Eindhoven en Veldhoven. Buiten wordt de ideale tussenstop voor een kopje koffie of een lekker hapje eten.” Bezoekers van Buiten krijgen méér dan horeca. “De gasten krijgen informatie over de natuur in deze mooie omgeving. Het is een vrij onbekend natuurgebied waar van alles te zien is en te beleven valt.”

Werken in het groen 

In het zwevende glazen paviljoen zit je straks middenin het groen, aan het water in park De Meeris. Bij Buiten komen ook werkplekken en een vergaderruimte. Ideaal voor mensen die werken op het nabijgelegen industrieterrein Het Broek, de High Tech Campus in Eindhoven of De Run in Veldhoven. Even weg uit de kantoortuin. “Maar ook voor zzp’ers”, vult Ronald aan. “Tijdens de voorbereidingen hadden we veel contact met omwonenden. Wat bleek? In de woonwijk Hoog Waalre wonen veel  zzp’ers. Zij gaven aan behoefte te hebben aan een fijne werkplek. Dat wordt hier doordeweeks mogelijk. In het weekend zijn de werkplekken eenvoudig om te bouwen tot gezellige zitjes waar groepjes intiem bij elkaar kunnen zitten. Voor een wijntje op zondag bijvoorbeeld.”

Subsidieaanvraag 

“Het proces van aanvragen was niet makkelijk en duurde best lang. Het was voor ons de eerste keer. Gelukkig was het contact met de mensen van LEADER erg goed. Zij gaven ons ondersteuning waar dat kon. Nu kunnen we ons richten op de voorbereidingen van de bouw. We hopen dat onze planning lukt en er in het voorjaar van 2020 een mooi paviljoen staat. Een rustplek waar iedereen maximaal kan genieten van de natuur en de omgeving.” De commissie LEADER hoopt op nog veel meer goede lokale projectideeën.  De regeling loopt nog tot 16 december 2019 of eerder als het subsidieplafond is bereikt.

Elly Trommelen, Tel. 073 6808321
LEADER Grenscorridor N69