Natuurinclusief Betuws Boeren

Uitvoeringsperiode: 01-11-2019 t/m 31-10-2021
Regio: Gelderland
Status: Lopend

 

Doel
In het rivierengebied gaan 48 ondernemers aan de slag met natuurinclusieve landbouw op hun bedrijven ter versterking van de agrarische bedrijfsvoering en versterking van het landschap. De ondernemers zoeken samen en onder begeleiding van adviseurs naar praktische toepassingen van maatregelen die passen in hun bedrijfsvoering en bedrijfsopzet en welke verdienstelijk zijn. Hierbij zal er ook oog zijn voor mogelijke (nieuwe) risico’s voor de teelt of de bedrijfsvoering. Het betreft ondernemers uit de sectoren fruitteelt/wijnbouw, boomteelt, akkerbouw, melkveehouderij/schapenhouderij in het rivierengebied. 

Hiermee wordt bijgedragen aan:

  • Verbeteren van de biodiversiteit door aangelegde akkerranden.
  • Minder gebruik van chemische middelen in de fruitteelt en boomteelt
  • Versterken van de landschappelijke kwaliteit door de aanplant van hagen, struiken, aanleg van bloemrijke akkerranden kruidenrijk grasland etc.
  • Verbeteren van de bodem door minder ploegen en teelt van ondergewas in (fruit)boomgaarden, en meer organische stof in de bodem.
  • Verbeteren van de waterkwaliteit door aanleg van akkerranden.
  • Het sluiten van kringlopen.

Aanpak

  1. Met de projectdeelnemers verkennen van de mogelijkheden en toepassingen van natuurinclusiviteit in de bedrijfsvoering
  2. Ontwikkelen bedrijfsplan (strategie) ter versterking van de bedrijfsvoering met natuur
  3. Het toepassen en beheren van de mogelijkheden op het bedrijf
  4. Leren benutten van natuurinclusiviteit in het bedrijf passend bij de strategie binnen het teeltsysteem en bedrijfsvoering, zoals leren omgaan met nieuwe weerbaarheid in relatie tot verantwoord gebruik van andere (kunstmatige) resources, duurzaam bodembeheer, beperken uitspoeling van meststoffen, etc.

Resultaat

Per sector is in 2020 in overleg met de deelnemers gekozen voor een beperkt aantal experimenten.

  • De boomtelers zijn grasbanen en bloemenstroken tussen de rijen met laanbomen gaan experimenteren  Met de bloemenmengsels willen ze bereiken dat er meer insecten en natuurlijke vijanden komen voor natuurlijke bestrijding van schadelijke insecten;  het gebruik van insecticiden kan dan minder worden.  In de zwartstroken onder de bomen gaan ze machines inzetten voor mechanische onkruidbestrijding.
  • De fruittelers zaaien bloemenstroken tussen de rijen. Vooraf is gekeken naar de samenstelling van het bloemenmengsel; hiermee willen ze de biodiversiteit bevorderen om meer bijen aan te trekken en natuurlijke plaagbestrijding te bevorderen.
  • De akkerbouwers zetten in op de toepassing van meerjarige akkerranden. Dit doen zij door een mengsel te kiezen met meerjarige kruiden. Het voordeel hiervan is dat de grond niet meer geploegd hoeft te worden,  waardoor voedsel en schuilplaatsen beschikbaar blijven voor de insecten.
  • De melkveehouders starten met de uitwisseling van de ervaringen met kruidenrijk grasland. Daarvoor vindt eerst een inventarisatie plaats van de huidige situatie, en kijken ze vervolgens samen wat het optimale beheer is voor het goed in stand houden van het gewas en de benutting ervan. Verder willen de deelnemers weten hoe het bijdraagt aan het weidevogelbeheer.

Websitehttps://www.anvlingestreek.nl/node/123

Projectleider

Projectleider
Bert Snel
Agrarische Natuurvereniging Lingestreek
06-2651 8672

Partner(s)

Partner(s)
De Coöperatieve Betuwse Fruitmotor