Natuurinclusief Boeren rond de Veluwe

Uitvoeringsperiode: 01-05-2019 t/m 31-12-2021
Regio: Gelderland
Status: Afgerond

 

(Project is afgerond)

Doel

Het project is gericht op de overdracht van kennis en ervaring mb.t. natuurinclusieve landbouw aan agrariërs in het werkgebied van Natuur Collectief Veluwe. In kleine groepen worden praktische handvatten aangereikt voor inpassing van natuurbeheer/functionele biodiversiteit in het bedrijf, waar deelnemers direct mee aan de slag kunnen. Als de wens daar is, kunnen snel en vraaggestuurd bijeenkomsten rondom een bepaald onderwerp georganiseerd worden. Dat biedt veel vrijheid. Per bedrijf worden een bedrijfskaart en een actieplan gemaakt, waarbij de voortgang en resultaten in de groep worden teruggekoppeld.

De trainingen vinden voor een groot deel plaats in het veld met veel praktijkvoorbeelden om het leereffect te versterken. Het streven is dat minimaal 250 grondgebonden bedrijven rond de Veluwe daadwerkelijk aan de slag gaan met natuurinclusieve landbouw.

Aanpak

Er worden drie soorten activiteiten aangeboden die vooral gericht zijn op kennisoverdracht. Deze zijn laagdrempelig en hebben tot doel een brede groep te interesseren:

  1. Bijeenkomsten van één dagdeel: Informatiebijeenkomsten om kennis te maken met natuurinclusieve landbouw en Veldwerkplaatsen over een specifiek onderdeel, zoals duurzaam bodembeheer, beter bodembegrip, verschillende aspecten van biodiversiteit, kruidenrijk grasland, etc
  2. Voor verdere verdieping wordt een uitgebreider traject aangeboden in twee varianten. Het hiervan is om via een intensievere kennisuitwisseling ook de toepassingsmogelijkheden op het eigen bedrijf in kaart te brengen en daarmee een aanzet te geven tot houdings- en gedragsverandering. Dit betreft: Trainingen en Praktijkleergangen.
  3. Individuele coaching van de deelnemers aan het project. Afhankelijk van de vraag kan een van onze partners of wijzelf ingezet worden om specifiek en bedrijfsgericht advies te geven over natuurinclusief gerelateerde vragen die op het bedrijf spelen.

Inhoudelijk geldt dat al het kennisaanbod zoveel mogelijk in een breed perspectief van de gehele bedrijfsvoering wordt geplaats. Daarom zijn in het projectteam deskundigen opgenomen op zowel ecologisch als landbouwkundig gebied. Afhankelijk van gebied of bedrijfssituatie wordt de focus op bepaalde thema’s gelegd.

Eindresultaat

Uiteindelijk zijn er 47 groepen gestart, met 80 bijeenkomsten en 1156 deelnemer.  Met betrekking tot de overige meetbare output valt het volgende te melden: 

  • Het aantal van 250 bedrijven met concrete acties is gehaald. Er zijn 368 bedrijven betrokken geweest en vrijwel iedereen heeft dergelijke acties in beeld gebracht. De meerderheid heeft zelf een optimalisatie gemaakt door potentieel ANLb op een rij te zetten en vaak ook een overeenkomst af te sluiten. Ook hebben veel deelnemers tijdens de projectbijeenkomsten de optimalisatietool van de eco-regeling ingevuld en daarmee kansen voor biodiversiteit en duurzaamheid omgezet in acties. 
  • Het aanvankelijke doel was dat 200 bedrijven eigen actieplannen en bedrijfskaarten zouden opstellen. In de praktijk bleef dit echter vaak liggen. Het werken op papier voelde voor veel boeren wat ‘schools’, waardoor we niet alleen weinig goed ingevulde actieplannen terug kregen, maar ook de motivatie de volgende bijeenkomst terug te komen daalde. Alleen bij de akkerranden praktijkleergangen hebben we de actielijsten in goed behapbare vorm aangereikt. Dit resulteerde in 52 actielijsten. 
  • Het aantal van 150 bedrijven die vanuit de praktijkleergangen coaching zouden ontvangen, is bij lange na niet gehaald. Zoals in het tussenrapport aangegeven, waren mensen heel terughoudend met bezoekers. De coaching heeft hieronder geleden. Tegen het eind van het project begon het beter te lopen en zijn 76 mensen gecoacht, dit gebeurde echter wel in groepsverband. Door eerder genoemde redenen was het aanbieden van uitgebreide coaching niet passend. 
  • Er is geen brochure ontwikkeld omdat dit bij het heersende sentiment in de landbouw in de periode eind 2022/begin 2023 niet goed zou vallen. 
  • Om dezelfde reden is er ook geen eindmanifestatie gehouden.

Website: http://www.collectiefveluwe-nib.nl/ CONTENT_uitnodiging_2_sep_Praktijkleergang_weidevogels_IJsselvallei_bijeenkomst_1.pdf (collectiefveluwe.nl)

Projectleider

Projectleider
Janneke Sindram
Coöperatief Agrarisch Natuurcollectief Veluw U.A.

Partner(s)

Partner(s)
CLM Onderzoek en Advies
Bureau Viridis
Stichting Landschapsbeheer Gelderland
K&G advies