Natuurinclusief Boeren in Utrecht Oost

Uitvoeringsperiode: 01-09-2019 t/m 31-12-2021
Regio: Utrecht
Status: Lopend

Doel

Met het project willen we een brede invoering van natuurinclusief boeren in het gebied Utrecht Oost stimuleren. Het gaat zowel om een verbreding als verdieping van kennis. Daarmee willen we niet alleen kennis overdragen, maar ook bijdragen aan een positieve houding m.b.t. natuurinclusieve landbouw en daadwerkelijke toepassing binnen de bedrijfsvoering.

Verdieping zoeken we vooral bij bestaande deelnemers aan het ANLb en bij deelnemers aan kringloopprojecten. We willen hen extra kennis aanreiken met als doel dat grondgebonden boeren hun natuurinclusieve bedrijfsvoering verder kunnen uitbreiden en verbeteren.

Verbreding zoeken we door laagdrempelige activiteiten aan te bieden aan boeren die nu nog niet bereikt worden via agrarisch natuurbeheer, kringloopbeheer of andere vormen van natuurinclusief boeren. Door hen te informeren en praktische ervaringen aan te reiken, willen we hen stimuleren om zelf ook met natuurinclusieve landbouw aan de slag te gaan.

Aanpak

  1. Verbreding naar nieuwe groepen gaat vooral via laagdrempelige bijeenkomsten. Hiervoor worden informatieavonden georganiseerd in het gebied van iedere agrarische natuurverening. Ook gaan we veldwerkplaatsen organiseren rond praktische thema’s. Ondernemers die op deze manier geïnteresseerd raken kunnen meedoen aan het verdiepingstraject of een ‘Quick scan agrarisch natuurbeheer’ laten uitvoeren door de veldcoördinator van Collectief Utrecht Oost. Er wordt dan gekeken wat de mogelijkheden zijn om agrarisch natuurbeheer op het bedrijf toe te passen.
  2. Verdieping bieden we via twee trajecten aan: Trainingen en Praktijkleergangen. Bij Trainingen gaat het om twee groepsbijeenkomsten waarbij in de eerste bijeenkomst een deel theorie wordt behandeld en ook de praktijk wordt bekeken. Bij Praktijkleergangen vindt meer verdieping plaats en wordt meer maatwerk geboden. Een praktijkleergang bestaat uit drie groepsbijeenkomsten en daarnaast individuele coaching. Het vooral bedoeld voor boeren die natuurinclusieve maatregelen breed in de bedrijfsvoering opnemen. Thema’s voor verdieping zijn bijvoorbeeld de toepassing van kruidenrijk grasland, het beheer van landschapselementen of het optimaliseren van het bodembeheer.

 

Projectleider

Projectleider
Hans Veurink
Coöperatie Agrarisch Natuurbeheer Utrecht Oost
06-5370 1000

Partner(s)

Partner(s)
Boerenverstand
Bureau Viridis
K&G advies
CLM