Nieuwe technieken ten behoeve van duurzame landbouw

Uitvoeringsperiode: 15-02-2020 t/m 31-10-2022
Regio: NL-111 Oost-Groningen
Status: Afgerond

 

Projectbeschrijving (project is afgerond)

Probleem

Akkerbouwers, zowel gangbaar als biologisch staan voor verschillende uitdagingen als het gaat om invulling te geven aan duurzame, volhoudbare akkerbouw. Onder andere:

  • Storende lagen vormen een probleem voor de akkerbouw. Ze veroorzaken problemen tijdens droogte omdat de wortels onvoldoende diep kunnen groeien 
  • Onkruid, het doden van het aardappelloof en het vernietigen van groenbemesters in het voorjaar wordt steeds lastiger door het wegvallen van chemische 

Aanpak

Aan de volgende onderdelen wordt gewerkt:

  • Via de Top Soilmapper storende lagen detecteren en vervolgens gericht en realtime oplossen. Alleen de plekken met een storende laag opsporen en daar de diepe grondbewerking uitvoeren. Een vorm van precisielandbouw met energiebesparings percentages van 30 – 50 %. 
  • De Zasso, die via elektriciteit onkruid en aardappelloof/aardappelopslag kan doden en ook groenbemesters, wordt verder ontwikkeld. Vragen hierbij zijn: werkt de techniek voor het doden van onkruid, loof, aardappelopslag en groenbemesters, zowel volvelds als in stroken en pleksgewijs; wat is de invloed van deze techniek op het bodemleven en insecten; wat is het effect op de (poot)aardappelen na de behandeling, zowel voor de vitaliteit als bewaarbaarheid; is de techniek een reële optie i.v.m. kosten en capaciteit en hoe kan de methode zo efficiënt mogelijk worden ingezet.   

Eindresultaat

Voor dit project zijn 3 factsheets gemaakt en 2 onderzoeksverslagen. De factsheets zijn hier Nieuwe technieken ten behoeve van duurzame landbouw - Delphy te vinden, de onderzoeksverslagen zijn opvraagbaar bij de projectleider.

TopSoilMapper:

Wat waren de verwachtingen? 

  • Kan de TSM een helpende bieden aan de Delphy adviseur? 
  • Kan de TSM een rol vervullen in de digitalisering van het Delphy advies? 
  • Voorziet de TSM in een behoefte bij de eindgebruikers? 

De antwoorden op deze vragen zijn als volgt: 

Met de TSM kunnen wel degelijk storende lagen in beeld worden gebracht, maar doorgaans kennen de akkerbouwers deze ook wel. Hiermee heb je nog geen basis voor een goed teeltadvies ‘op afstand’; Delphy adviseurs zullen nog steeds ter plekke de oorzaak moeten vinden. Er is geen basis gevonden om richting een QMS-model deze machine een plaats te geven in de digitalisering van het advies van Delphy. 

Tenslotte geldt nog dat in het algemeen de belangstelling bij akkerbouwers voor Precisie Landbouw zeker niet is toegenomen de afgelopen jaren. Zo zou de TSM een basis kunnen bieden voor het werken met taakkaarten voor variabel toepassen van maatregelen, maar in de praktijk is daar bij akkerbouwers nog steeds weinig interesse voor en deze groeit ook niet. 

Kortom de TSM was veelbelovend en stelt qua werking ook zeker niet teleur, maar wel qua praktische bruikbaarheid. Om niet in herhaling te vallen en nodeloos budget te gebruiken is besloten om deze conclusies op een bepaald moment te stellen. Voor de TSM geldt dus eigenlijk dat de bottleneck helemaal niet ligt in de technische werking, maar in de praktische bruikbaarheid. Professionele gebruikers als Delphy-adviseurs zien geen rol voor deze machine in hun advies; de machine past ook niet in Delphy’s digitale roadmap en zeker niet onbelangrijk: er is slechts een heel beperkte doelgroep voor actief gebruik onder de eindgebruikers (de akkerbouwers)

Zasso

• Eigenlijk geldt voor alle toepassingen, van loofdood in aardappelen tot de diverse vormen van onkruidbestrijding: het alternatief met chemie werkt beter, is goedkoper en de gebruiker is niet afhankelijk van een loonwerker. 

• Realistisch gebruik is mogelijk in: 

  • de bestrijding van échte probleemonkruiden zoals Japanse Duizendknoop. Hiervoor zijn vaak overheden opdrachtgever en die voeren vaak een strikte ‘groene’ agenda 
  • Wellicht in de loofdoding van pootaardappelen en dan niet zozeer in TBM-pootgoed voor zetmeelaardappelen, maar in NAK-pootgoed dat biologisch of onder bijvoorbeeld een PlanetProof-keurmerk wordt verbouwd? 
  • Onkruidbestrijding op verharding. Ook hiervoor zijn overheden vaak opdrachtgever 
  • Bestrijding knolcyperus. De Zasso lijkt hiet een goede prijs/kwaliteit verhouding te hebben, zeker als er geen chemisch alternatief is en er een teeltverbod op het perceel ligt. 

• In dit project hebben wij geconstateerd dat de volgende toepassingen niet realistisch zijn:

  • Loofdoding in zetmeelaardappelen, wegens veel te duur 
  • Bestrijding van aardappelopslag in bieten, vanwege dat het niet werkt zonder de bieten te beschadigen 
  • Vernietigen van groenbemesters, vanwege het feit dat het een onnodige en daarmee veel te kostbare handeling is 
  • Bestrijding van bepaalde planttypes als riet, die te weinig ‘raak-‘oppervlak hebben 
  • Bestrijding in te volle gewassen en akkerranden 

Daarmee kan worden geconcludeerd dat de Zasso een mooie machine is met een paar échte niche-toepassingen. Wij verwachten van de machine in deze opzet geen grote marktdoorbraak. Een aanbeveling zou zijn om de machine geschikt te maken voor rijentoepassing, maar of daar nog markt voor is gezien de huidige ontwikkelingen?

Website: https://delphy.nl/wp-content/uploads/2021/01/Proefveldverslag-experimenten-seizoen-2020.pdf

Bij de foto: loofdoding met de Zasso X Power

Projectleider

Projectleider
Jan Kiers
Delphy
06-2299 3999

Partner(s)

Partner(s)
Maatschap Homan Free