Nieuwe verwaarding aspergereststromen

Uitvoeringsperiode: 01-01-2023 t/m 31-12-2024
Regio: Limburg
Status: Lopend

 

Projectbeschrijving

Probleem

Bij de oogst en het afzet gereed maken van asperge ontstaan reststromen (aspergevoetjes, aspergeschillen en misvormde/beschadigde asperges) die niet worden benut. Alleen de hoogste kwaliteit in de juiste formaten (recht, voldoende lengte, geen verkleuring aan de kop, geen open kop, niet hol en geen beschadigingen of bruine plekjes) hebben een optimale opbrengst. De onbenutte delen worden tot nu toe bezien als afval. Het gaat hierbij om zo`n 2000 kg per ha (± 20% van de oogst). Voor de provincie Limburg gaat het alleen al om zo`n 4500 ton.

Aanpak

Bij de oogst en het afzet gereed maken van asperge gaat veel product verloren. Het gaat hierbij o.a. om de afgesneden aspergevoetjes, aspergeschillen en misvormde/beschadigde asperges. Wat betreft gewicht gaat het tot zo`n 2000 kg per ha (20- 25% van de oogst). Alleen de allerbeste asperges worden financieel door de markt gewaardeerd. De waardevolle gezonde reststromen en smaakvolle inhoudsstoffen uit de reststromen bij de oogst worden op dit moment nog niet gebruikt. Het project beoogt het tot stand te brengen van een hoogwaardige valorisatie van reststromen van aspergeoogst door het ontwikkelen van een nieuwe voedingshalffabricaat voor toepassing in voedingsindustrie en horeca, dit inclusief bijbehorend bewaar- en verzamelconcept voor de reststromen vanaf de kwekers tot aan verwerking. 

De activiteiten richten zich op het praktijkrijp maken van nieuwe kennis en productinnovatie en concrete stappen zetten naar de uitrol naar kwekers en voedingsindustrie. Onderzoek en ontwikkeling zal worden uitgevoerd door een samenwerkingsverband van een 3-tal kwekers, een voedingsontwikkelaar (foodinnovator) en een kennisverspreidingsorganisatie. Projectactiviteiten zullen plaatsvinden op de diverse locaties van de aanvragers en op locaties van derden, relevant voor de ontwikkeling. Opzet is een gezond, regionaal, smaakvol voedingshalffabricaat te ontwikkelen van niet gebruikte restromen  Naast het ontstaan van aanvullende verdienmodel (door waardecreatie van aspergereststromen) voor de kwekers en het daardoor minder afhankelijk worden van versmarkt (risicospreiding) kan er een bijdrage worden geleverd aan circulaire economie doordat verspilling van waardevolle grondstoffen wordt tegengegaan.

Beoogd resultaat

Binnen een projectmatig samenwerkingsverband wil men een nieuw voedingsproduct ontwikkelen op basis van verzamelde reststromen uit de aspergeoogst. Het beoogde voedingsproduct met daarin de positieve inhoudsstoffen uit de asperge, moet een halffabricaat worden voor de voedingsindustrie en horeca. Opzet is dat de ontwikkeling resulteert in een extra inkomstenbron voor de aspergekwekers.

Website: (volgt)

Projectleider

Projectleider
Robert van Appeldoorn
Stichting Vollegrond
Intermediair: Geert Witjes (KroeseWevers Subsidieadviseurs)
06-4087 2035

Partner(s)

Partner(s)
PUUR Veltman
Maatschap Stemkens-Lempens
Aspergekwekerij Marc en Sandra de Wit
Maatschap Swinkels-Stevens