Onderzoeksproject Power2Ammonia Goeree Overflakkee

Uitvoeringsperiode: 30-10-2018 t/m 31-12-2019
Regio: NL-33A Zuidoost-Zuid-Holland
Status: Afgerond

Beschrijving project (project is afgerond)

Probleem

De klimaatproblematiek en het bestaan van onvoldoende gesloten kringlopen vraagt om alternatieve ideeën. Op momenten dat er meer zonne- en windenergie wordt geproduceerd dan er wordt afgenomen, wordt die elektriciteit gebruikt om uit lucht stikstof en uit water waterstof te verkrijgen. Uit die stikstof en waterstof wordt vervolgens ammoniak (NH3) gemaakt. Als er extra elektriciteit nodig is, wordt de geproduceerde ammoniak in turbines verbrand voor nieuwe elektriciteit. Bij de verbranding van ammoniak komt geen CO2 vrij, alleen stikstof en waterdamp.

Aanpak

Onderzocht wordt of en hoe het technisch en economisch haalbaar is om de productie van waterstof, ammoniak en kunstmest te combineren met het opvangen van piekbelasting op het elektriciteitsnet.

Eindresultaat

  1. Onderzoek Optimale schaalgrootte ammoniakproductie: Onderzoek is gedaan naar de optimale schaalgrootte van een plant voor duurzame ammoniak productie; waarin de hoeveelheid beschikbare H2, de hoeveelheid beschikbare duurzame elektriciteit, maar ook mogelijkheden m.b.t. opslag, transport, etc. meegewogen zijn.
  2. Mogelijkheden verwerking geproduceerd ammoniak: De directe toepassing van ammoniak als meststof is op Goeree Overflakkee (en omliggende gebieden) niet mogelijk, daarom zijn er alternatieve toepassingen geïnventariseerd. Zoals salpeterzuur verwerken tot vloeibare nitraten op productielocaties.
  3. Optimale locatie plant: er is een impressie geschetst van de beoogde installatie. De afmeting is van de installaties is ca. 100 bij 50 m. Op basis van de opzet is gekeken welke locaties op Oude Tonge geschikt zouden zijn.
  4. Benodigde vergunningen en relevante wet- en regelgeving. Er is gekeken naar wet- en regelgeving en vergunningsvereisten voor een eventuele realisatie van de demonstratieplant en voor vereisten rondom eventuele marktbetreding met mogelijke eind producten. Er is een risico analyse en Indicatieve berekeningen industrielawaai uitgevoerd. Het consoritum wijst de overheid op een eventuele overweging om in het kader van de CO2 reductie doelstellingen de regelgeving rond meststoffen te wijzigen, waarbij enkel groene/biologische meststoffen gebruikt mogen worden.
  5. Netintegratie: De 25 MW capaciteit van de demonstratie plant zou kunnen helpen om het net te balanceren, door extra te produceren bij een overschot aan duurzame energieproductie. Het is beoogd om met de groene ammoniakinstallatie in te spelen op deze fluctuaties.
  6. Ontwikkelen business case: In de business case analyse is een uitgebreid spectrum van ca. 25 parameters meegenomen (productie- en marktprijs groene NH3, productie- en marktprijs groene H2, operationele uren H2 en NH3 productie, dynamische productie efficiëntie, elektriciteitsprijzen, CO2 prijzen, O2 prijzen, etc.). Op basis van deze analyse is eerst de volledige scope in kaart gebracht, en is gekeken binnen welke range het project een positieve business case zou hebben. Er moet geconstateerd worden dat het financiële voordeel op het gebied van netbalancering momenteel onvoldoende is, en dat ammoniak niet direct toegepast kan worden. Er is daarom vooralsnog geen directe toepassing van (groene) ammoniak mogelijk op Goeree Overflakkee. Optimalisatie van de business case is mogelijk door het verlenen van korting op de aansluitingskosten, het hergebruik van nevenproducten zuivere zuurstof (O2) en restwarmte, door het tijdelijk opslaan van waterstof als energiebuffer of door de waterstofproductie (OPEX) verder te optimaliseren.

Website
https://www.nieuweoogst.nu/nieuws/2018/07/25/energie-uit-zon-en-wind-opslaan-in-ammoniak

Projectleider

Projectleider
Tonnie van Peperstraten
A.P.C. van Peperstraten V.O.F.
06 - 53 90 06 35

Partner(s)

Partner(s)
Joulz Infradiensten B.V.
Proton Ventures B.V.
Van Iperen B.V.