Ontwikkelen KipSelectieNest en praktijktesten in de pluimveehouderij

Uitvoeringsperiode: 01-11-2021 t/m 01-11-2023
Regio: Friesland
Status: Lopend

 

Projectbeschrijving

Probleem

Een groot deel van het vervangen koppel legkippen na 1,5 jaar is in principe nog leggend. Als kippen langer in productie kunnen blijven zal dit een positief effect hebben op zowel dierenwelzijn, milieubelasting, de bedrijfscontinuïteit en het verdienvermogen van de legpluimveehouder. Er is momenteel geen enkel selectiesysteem beschikbaar voor de legpluimveesector waar een producent gebruik van kan maken om kippen te kunnen selecteren op leggedrag en deze na selectie langer te kunnen houden. De koppel wordt standaard na een vastgestelde periode geheel vervangen door een nieuw koppel tegen hoge bedrijfskosten en tijdelijke productiestop.

Aanpak

Doorontwikkelen van een KipSelectieNest (KSN) prototype naar een 2.0 versie en testen in de praktijk om leggende van niet-leggende kippen te kunnen scheiden om daarmee de primaire producent nieuwe mogelijkheden te bieden om de bedrijfsvoering structureel te optimaliseren met het oog op diervriendelijkheid, kosten en opbrengsten, milieuprestaties afgestemd op veranderende wensen en behoeften van verschillende stakeholders en afnemers. 

Concrete doelen zijn: 

  1. Ontwerp KSN 2.0 op basis van ervaringen met prototype KSN 1.0 
  2. Praktijktest op boerderijniveau met KSN 2.0, praktijkresultaten, verbeterpunten, evaluatie, verdienmodellen/business case, kennisverspreiding en vervolgtraject 
  3. Verbeteren ontwerp naar KSN 2.1 en voorbereiden voor seriematige productie  

Beoogd resultaat

Legkippen leggen gemiddeld 350 eieren en worden in de regel na ca. 1,5 jaar vervangen door nieuwe kippen, terwijl ze in een natuurlijke situatie veel ouder kunnen worden en tot wel 1000 eieren kunnen leggen. Pluimveehouder Douwe de Jong zag dit met lede ogen aan en heeft zelf een systeem bedacht om leggende van niet-leggende hennen te scheiden met behulp van een selectiesysteem, genaamd KipSelectieNest (KSN), waardoor scheiding en geleidelijke vervanging van de niet-leggende leghennen mogelijk wordt. De eerste haalbaarheidstesten met een proefmodel ontworpen door Tenkink BV zijn succesvol verlopen en in samenwerking met projectpartner Meijer Metal wil men KSN verder ontwikkelen en testen bij pluimveehouder de Lindevallei om de functionaliteit en verbetering van de diervriendelijkheid alsmede de verbetering van het verdienvermogen van legpluimveehouders te onderzoeken.

Website:  (volgt)

Projectleider

Projectleider
Douwe de Jong
Energy Egg Farm
06-5138 6042

Partner(s)

Partner(s)
Pluimveebedrijf De Lindevallei
Meijer Metal
Tenkink BV
Begeleiding: Stichting HubOranje! en InnoPartner