Ontwikkeling duurzame waardeketen voor Nederlandse wol

Uitvoeringsperiode: 01-03-2022 t/m 30-11-2024
Regio: Landelijk
Status: Lopend

 

Probleem

Wol is een natuurlijk, veelzijdig en hernieuwbaar materiaal dat jaarlijks in Nederland in een hoeveelheid van ca 2,5 miljoen kilo wordt geproduceerd. Echter door hoge arbeids- en transportkosten en de sterk afgenomen vraag vanuit China is de marktprijs ingestort en wordt Nederlandse wol als afvalproduct en kostenpost gezien. In de laatste 20 jaar is wol vooral een bijproduct geworden.

Aanpak

Opstarten van de opschaling van wolverwerking en de productie van tweede keus wol als circulaire meststof (WMS) op bedrijfslocatie (aanschaffen en installeren apparatuur, testen en proefdraaien), opzetten wolvoorsortering ism Hollands Wol Collectief (HWC), eerste proefcharge WMS (verschillende kwaliteit) voor kleinschalige praktijktesten, opschaling naar tenminste 40 ton WMS/jaar en opbouwen van een substantiële buffer. Opzetten en uitvoeren van praktijkproeven i.s.m. experts, studenten, wetenschappers en potentiële afnemers en onderzoeken van het effect op groei van verschillende doseringen, toedienfrequenties, combinaties, etc. Monitoren van het effect op plantengroei en biomassavorming. Uitvoeren van studies op het gebied van mineralenonderzoek, LCA, CO2 foot print en businesscase ontwikkeling. Gezamenlijke evaluatie met de ketenpartners en eindgebruikers en vaststellen van een follow-up programma. Kennisverspreiding via diverse kanalen (website, nieuwsbrieven, YouTube, sociale media, workshops en demonstraties, opstellen van de eindrapportage en projectafronding en vaststelling.

Beoogd resultaat

Verwaarden van 2de keus wol door de productie van WMS als circulaire meststof en onderzoeken van toepassingsmogelijkheden in de bos-, land- en tuinbouw voor het ontwikkelen van een afzetmarkt hiervoor. Op die manier wil men een alternatieve meststof ontwikkelen met een netto opbrengst in plaats van een kostenpost voor de sector en voorkomen dat de wol wordt afgevoerd naar verbranding

Websites: www.wolterra.nl en www.geldersewolpotgrond.nl

Bij de foto: Proefveld waar onderzoek wordt gedaan naar de toepassing van wolkorrels bij jonge bomen

Projectleider

Projectleider
D.J. van Dalfsen
06-2095 9090

Partner(s)

Partner(s)
Beelen Trading
Hollands Wol Collectief B.V.
Horti-Scan B.V.