Ontwikkeling mest indampinstallatie

Uitvoeringsperiode: 01-10-2017 t/m 30-09-2020
Regio: NL-412 Midden-Noord-Brabant
Status: Afgerond

Beschrijving project (project is afgerond)

Probleem

De mestafzetkosten zijn de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen en maken een wezenlijk onderdeel uit van de kosten in de veehouderij. Het verlagen van de kosten van mestverwerking en -afzet is een noodzakelijke voorwaarde om het verdienmodel van de veehouderij te versterken, de druk op het milieu te verlagen, meer ruimte te bieden voor investeringen in duurzaamheid en de economische gevolgen van een slechte marktsituatie voor veehouders te verlichten.

Aanpak

  • Op de locatie waar dit project wordt uitgevoerd zijn reeds verschillende mestverwerkingstechnieken aanwezig. De drijfmest kan worden gescheiden en de dikke fractie kan goed worden verwaard. De verwaarding van de dunne fractie is echter nog niet optimaal. Op dit moment zijn er nog geen indampinstallaties als deze beschikbaar.
  • Na het project kan de techniek en het mestproduct worden uitgerold worden bij andere agrarische ondernemers. Men denke aan veehouders die worstellen met hun mestoverschot en vollegronds tuinders die een kwalitatief hoogstaand mestproduct willen gebruiken voor een gezonde bodem en een optimale groei van gewassen.

Eindresultaat

  • Vooraf was het doel van dit project om te komen tot een mestdampinstallatie die de dunne fractie, na het osmose proces, verder kan indikken tot een mineralen concentraat wat vervolgens verwerkt kan worden tot een product wat geschikt is als kunstmestvervanger, rijk aan kali, stikstof en organische stoffen voor de bodem. Nu, na afronding van dit project kan worden gesteld dat de doelstelling gehaald is. Inmiddels wordt vanuit de dunne fractie een mineralen concentraat gemaakt, wat tot waarde wordt gemaakt.
  • Uitvoeren marktonderzoek en behoeften inventarisatie: Het mineralenconcentraat uit de installatie heeft spijtig genoeg geen code 120 mogen krijgen, waardoor deze vooralsnog niet als meststof / mineralenconcentraat afgezet mocht worden. De af te voeren mineralen bleven daardoor meststof, ook in de mestboekhouding. Dit heeft de zoektocht naar afvoer van de producten na indamping enigszins bemoeilijkt.
  • Testen mineralen concentraat: op akkerbouwbedrijven is deze getest. Met een grote akkerbouwer in Reusel, van den Borne, zijn de nodige proeven gedaan. Een kort filmpje is hiervan gemaakt en staat op meerdere plaatsen online
  • Optimalisatie mineralen concentraat: Na installatie, eveneens een continue proces geweest, tot aan heden, met name schuim problematiek in mestverwerking in combi met indamper. De indamper is een techniek die voornamelijk uit de foodindustrie komt. Verwerking van mest geeft een andere dynamiek, met andere producten en gassen. Er zijn vooral problemen geweest het schuimen van de producten in de installatie, wat een goede werking heel erg deed belemmeren.
  • Onderzoek afzetkanalen: N concentraat is afzet prima geregeld. K concentraat bevat nog teveel fosfaat, nu bezig om met ander scheidingstechniek en rendement dit te verbeteren. Dikke fractie wordt gedroogd en afgezet. Loosbaar water voldoet aan de normen om geloosd te mogen worden, wat daarmee ook zo gebeurt. Regelmatig is er controle op de samenstelling van het loosbare water.

Website 
http://www.ecoenergy-oirschot.nl/

Projectleider

Projectleider
Bert Rijnen
Eco-Energy Oirschot B.V.
0499 - 310840

Partner(s)

Partner(s)
DLV Advies
ZLTO