Op weg naar meer biodiversiteit door gewasdiversiteit in Zeeland

Uitvoeringsperiode: 16-02-2022 t/m 01-04-2025
Regio: NL-342 Overig Zeeland
Status: Lopend

 

Projectbeschrijving

Probleem

In Zeeland is er een roep naar het versterken van het ecosysteem en verhogen van de biodiversiteit in het algemeen. Binnen de melkveehouderij wordt onder andere door zuivelondernemingen en bank bovenwettelijke eisen gesteld. Daarnaast is de landbouw zoekende naar meer weerbare teeltsystemen.

Aanpak

Het ontwikkelen en implementeren van laagdrempelige maatregelen die bijdragen aan een volhoudbare landbouw waarbij er winst is voor landbouw én biodiversiteit. Dit gebeurt door: 

  1. Ten eerste door een strokenteelt experiment op Proefboerderij Rusthoeve. Hier worden verschillende breedtes van stroken alsmede mengteelten aangelegd, gemonitord en opengesteld voor publiek. We merken dat strokenteelt op smalle stroken ver weg staat van de huidige praktijk. Toch is het belangrijk dit te kunnen laten zien en de voor- en nadelen te ervaren en te kwantificeren. 
  2. Het tweede spoor zijn de aanleg van bredere stroken door de provincie Zeeland waar vooral gekeken wordt naar het effect op vogelstand. Hier zijn drie locaties voorzien. 
  3. Het derde spoor zijn de ontwikkeling en implementatie van kleinere gemakkelijker toepasbare maatregelen die bijdragen aan de biodiversiteit. Zoals de toepassing van mengteelten en genetische diversificatie. De boer kan zelf kiezen welke maatregelen hem/haar past. 

Het telen van meerdere gewassen op een perceel wordt op dit moment nog amper gedaan en al helemaal niet door gangbare telers in de provincie Zeeland. Er zijn daarom ook geen resultaten die de aanname hebben dat de toepassing van gewasdiversiteit een positief effect heeft wat zorgt voor een belemmering voor telers. Door met dit project antwoorden te zoeken op de onderzoeksvragen worden de belemmeringen weggenomen. Daarnaast acteert er een divers consortium achter dit project waardoor veel landbouwers in Zeeland bereikt worden voor kennisdeling en aangezet worden om gewasdiversiteit toe te passen op het eigen bedrijf. Daarmee is het grensverleggend voor de landbouw in Zeeland. Binnen dit project zal duidelijk worden of deze innovatie bijdraagt aan weerbare teelten en daarmee een volhoudbare landbouw. De verwachtingen zijn dat het zeker bijdraagt aan een verhoogde biodiversiteit en een verminderde ziektedruk. Daarnaast draagt het bij aan de circulariteit door de samenwerking tussen akkerbouwers en veehouders. Er is binnen dit project ook aandacht voor het vermarkten van het concept gewasbiodiversiteit. Samen met de projectpartners zal gekeken worden in hoeverre dit concept aansluit bij de wensen van PlanetProof, de biodiversiteitmonitor van WNF en Rabobank en de KPI’s binnen de Zuidwestelijke Delta. Kennis wordt uitgewisseld. Er zal daarmee gezocht worden aan een nieuwe ketensamenwerking en/of cross-over samenwerking. 

Beoogd resultaat

Het project ‘Op weg naar meer biodiversiteit door gewasdiversiteit in Zeeland’ wil door het verhogen van de gewasdiversiteit, de biodiversiteit in Zeeland verhogen. Hierbij worden verschillende maatregelen getest, aangeboden en geïmplementeerd op akkerbouw- en veehouderijbedrijven zoals, strokenteelt, niet-kerende grondbewerking, mengteelten, verhoogde graanstoppels, maaibeleid, alarmsystemen voor wild, innovatief gebruik van groenbemesters ten behoeve van biodiversiteit, verhoging nestgelegenheden van vogels. Om hiermee meer op een praktische manier vorm te geven aan het begrip natuur inclusieve landbouw.

Website: Strokenteelt is wellicht een rendabele en duurzame vorm van landbouw (zmf.nl)

Projectleider

Projectleider
Cor van Oers
Delphy
06-5342 7246

Partner(s)

Partner(s)
Proefboerderij Rusthoeve
Zeeuwse MilieuFederatie
Stichting Het Zeeuwse Landschap,
DLV Advies
ZAJK
WUR