Oude manege wordt wedstrijdstal en toegangspoort

Regio: Grenscorridor N69, Noord-Brabant
Status: Lopend

Een uniek kijkje achter de schermen van de professionele paardensport. En dat middenin een gebied dat steeds aantrekkelijker wordt voor paardenliefhebbers. Enthousiaste en betrokken inwoners en ondernemers uit Veldhoven willen dat realiseren met STABLE.

De vervallen manege De Korze krijgt in projectplan STABLE een nieuwe bestemming. De gemeente Veldhoven ondersteunt de initiatiefnemers daarbij. Voor de financiering van een deel van het projectplan deden ze een succesvol beroep op LEADER, de subsidieregeling voor initiatieven die het gebied Grenscorridor N69 aantrekkelijker maken en verbeteren.

Wedstrijdstal

De oude manege wordt een wedstrijdstal voor paarden, met alle benodigde facetten voor verzorging en training. De wedstrijdstal wordt toegankelijk voor publiek én een rustpunt voor recreanten in de omgeving. De opknapbeurt en de bedrijfsvoering worden duurzaam en energieneutraal aangepakt. Met de subsidie kunnen de initiatiefnemers extra investeringen doen om een rendabel, innovatief en energieneutraal agrarisch paardensportcentrum op te zetten. 

Open karakter

Wedstrijdstallen zijn normaal gesproken heel besloten. Met de subsidie kan deze stal een open karakter krijgen en toegankelijk worden voor recreanten zoals wandelaars, fietsers, en natuurlijk ruiters. Initiatiefneemster en penvoerder Annemirl: “Daar waar een manege voornamelijk met makkelijk te benaderen koudbloedpaarden werkt, werkt een wedstrijdstal met warm- of volbloedpaarden. De paarden komen vaak uit op internationale wedstrijden en zijn te bewonderen in de media. De training echter, gebeurt meestal achter gesloten deuren. Bij STABLE krijg je de unieke kans op een kijkje achter de schermen in deze besloten wereld. Vanuit de horecagelegenheid die in de oude manege gerealiseerd gaan worden, de Restobar, heb je straks direct zicht op de activiteiten. En dat onder het genot van een hapje en drankje.”

Informatiepunt

De Restobar wordt ook een informatiepunt. De bedoeling daarvan is om meer bewustzijn te creëren over al het moois dat de regio te bieden heeft: cultuurhistorische bezienswaardigheden zoals De Gender, het Oeienbos, De Schoot en De Rijt. Annemirl: “De historische betekenis ervan kent nog relatief weinig bekendheid, wij brengen daar graag verandering in. Bezoekers kunnen straks ook bij ons terecht voor informatie over de overige recreatieve mogelijkheden, allemaal van ons uit te bereiken via het fiets- en wandelroutenetwerk dat er al is, maar ook via het uitgebreide men- en ruiterroutenetwerk* dat hier gepland staat.”

Opsteker

De wedstrijdstal wordt een centrale toegangspoort voor het gebied aan deze kant van de nieuwe N69. Annemirl: “Vanuit België maak je hier voor het eerst kennis met het prachtige natuurgebied De Gender en natuurlijk met Brainport. Bedrijven, ondernemers en verenigingen uit de regio komen nu al langs en om te zeggen dat ze blij zijn met de opknapbeurt. Een stimulans en een opsteker!”

*Vanuit de samenwerking met de Gemeente Veldhoven haakt STABLE aan bij het project Ruiter- en menroutenetwerk Grenscorridor N69.

Elly Trommelen, Tel. 073 6808321
LEADER Grenscorridor N69