Proeflokaal in de regio Foodvalley

Uitvoeringsperiode: 01-01-2019 t/m 30-09-2021
Regio: NL-221 Veluwe
Status: Lopend

Projectbeschrijving

Probleem

In voorloper projecten zijn al mooie resultaten behaald. Producenten en ketenpartners ervaren echter dat de kennis, ervaring en de netwerken relatief lokaal georiënteerd zijn geweest. De uitdaging is om  producenten een grotere markt te laten bedienen dan alleen de eigen gemeente. Ook zijn binnen de gemeentegrenzen zijn lang niet alle producten beschikbaar en moet de bewustwording bij consumenten worden vergroot om de afzetmarkt te laten groeien. Verder is circulaire voedselproductie in de korte keten een uitdaging voor alle producenten en willen producenten, ketenpartners en gemeenten dat regionaal geproduceerd voedsel meer impact heeft op het huidige voedselsysteem.

Aanpak

  1. Versterken en faciliteren van de regionale samenwerking om de lokaal ontstane initiatieven te koppelen in een regionaal netwerk en zo gebruik te maken van elkaars kennis en ervaring, netwerk, producten, diensten en zelfs faciliteiten.
  2. Professionaliseren regionale Groente- en fruitketen: een aantal regionale producenten zijn een samenwerkingsverband aan gegaan. Voor een sterke regionale productie van groenten en fruit is het van belang dat een innovatieve samenwerking op productieniveau verder wordt ontwikkeld.
  3. Verbeteren en vormgeven van de gezamenlijke marketing en communicatie om het bewustzijn over gezond, duurzaam regionaal geproduceerd voedsel te vergroten onder consumenten, professionele afnemers en producenten door een gezamenlijke, eenduidige en consistente boodschap te formuleren
  4. Reststromen gebruiken en kringlopen sluiten (circulaire voedselketen): iedere partner in de keten, van boer tot retailer, draagt zijn steentje bij aan het creëren van een circulaire economie. Verbinding worden gelegd tussen food en non-food. Reststromen kunnen een duurzame grondstofbron vormen voor nieuwe voedselingrediënten en (biobased) producten.

Resultaat

De gemeenten willen het landelijk gebied economisch en sociaal vitaal houden, en toewerken naar een gezond en duurzaam voedselsysteem. Dit vraagt onder meer een landbouw die economisch gezond is en duurzaam qua milieu, dierenwelzijn, volksgezondheid, voedselveiligheid en klimaat. Daarvoor zijn toekomstgerichte bedrijven nodig die innoveren en in staat zijn in te spelen op de vraag van consumenten.

Projectleider

Projectleider
Marit Rietveld
Gemeente Ede
06-2492 0007

Partner(s)

Partner(s)
Gemeenten Barneveld, Wageningen en Rhenen