Proeftuin Koolstof Kringloop

Uitvoeringsperiode: 01-07-2017 t/m 31-12-2019
Regio: Zuid-Holland
Status: Afgerond

 

Doel
De deelnemers aan het project willen hun kennis over de mogelijkheden om het organische stof gehalte in de bodem te laten toenemen vergroten. De deelnemers willen dit bereiken door kennis op te doen over het belang van het organische stof gehalte en wijze waarop dit kan worden verhoogd, ze willen praktische ervaring opdoen met het verhogen van het organische stof gehalte en inzicht verkrijgen in de huidige situatie van het bedrijf middels de C-kringloop.

Aanpak
De doelstelling wordt nagestreefd door het organiseren van workshops en demonstraties, omdat een agrariër leert door te zien en te doen.

Resultaat hiervan is dat de deelnemers meer kennis hebben en daardoor gemotiveerd zijn om op het eigen bedrijf, in de praktijk aan de slag te gaan met deze kennis en maatregelen. Hierdoor zal op de lange termijn het organische stofgehalte in de bodem toenemen.

Er wordt gewerkt met de zogenaamde C-kringloopwijzer. Het gaat om de volgende elementen:

  1. Fermenteren organische reststromen met Bokashi (bermmaaisel).
  2. Benutten bagger uit sloten.
  3. Destilleren ammoniakale stikstof uit mest zodat organische stof mest in de regio kan blijven (techniek in ontwikkeling).
  4. Uitdaging om uit dierlijke mest kunstmestvervangers te produceren.

Eindresultaat

Grotere bewustwording:  Dit is duidelijk het geval. Dit blijkt uit het toepassen van de verschillende maatregelen op bedrijfsniveau. Tevens geven de ondernemers aan dat ze een vervolgtraject willen omdat ze zich meer bewust zijn van de nut en noodzaak van een verbeterde C-Kringloop en bodemkwaliteit.

Hoger kennisniveau. Door de verschillende activiteiten hebben we 268 ondernemers bereikt. Hierdoor mag aangenomen worden dat de kennis over C-Kringlopen en bodemkwaliteit toegenomen is bij de Zuid-Hollandse landbouwers.

Het delen en overdragen van kennis omtrent de koolstofkringloop draagt voornamelijk bij aan:

  • een geringer grondstoffenverbruik en een gesloten kringloop, met als resultaat een vermindering van de emissie van milieubelastende stoffen naar bodem, lucht en grond- en oppervlaktewater en daarnaast minder uitputting van hulpbronnen en grondstoffen;
  • verhoging biodiversiteit in de bodem;
  • klimaatmitigatie (vastlegging C). Het meten van deze resultaten is gezien de korte periode en kleinschaligheid niet mogelijk. Op bedrijfsniveau kan wel geconcludeerd worden dat de deelnemers actief bezig zijn met het implementeren van diverse maatregen. Deze maatregelen hebben een positief effect. Hieronder zijn een aantal maatregelen beschreven die een positief effect hebben op de hierboven beschreven resultaten:
  • een geringer grondstoffenverbruik: inzet van gras/klaver, inzet van compost en NKG; 10 Versie maart 2018
  • verhoging van biodiversiteit: inzet van gras/klaver, graskruidenmengsels en groenbemesters;
  • klimaatmitigatie: toevoegen van extra organische stof en NKG.

Website: https://www.dlvadvies.nl/innovaties/koolstofkringloop

Projectleider

Projectleider
Paul Blokker
DLV Advies
06-2746 2125