Proeftuinen regeneratieve landbouw Noord-Holland

Uitvoeringsperiode: 11-02-2021 t/m 30-06-2024
Regio: Noord-Holland
Status: Lopend

 

Projectbeschrijving

Uitdaging

Het project gaat in op 3 uitdagingen:

  1. Hoe beperken we het chemiegebruik zodanig dat we én de bodem versterken maar tegelijk ook zorgen voor afdoende verdienvermogen vanuit de teelt van een gewas.
  2. Gewasrotatie is bedoeld om met name de hoog saldogewassen ruimte te geven, de rotatie is daarbij de methode voor het verkrijgen van rust in de bodem, organische stofopbouw en structuur. Probleem is welke volgorde van gewassen moet ik toepassen, waardgewassen voor aaltjes zijn ongewenst. Bodemverdichting en vochtgebrek kosten veel opbrengst.
  3. Vochttekorten (neerslagtekorten), uitspoeling (van mineralen) in de winter en structuurbederf zijn zeer onwenselijk, hoe voorkom ik dit?

De drie focusmaatregelen passen we toe in verschillende combinaties op drie locaties. We werken hierbij in stroken, niet volvelds, zodat we maatregelen binnen de proeftuin kunnen vergelijken. Op deze stroken passen we per proeftuin en per groeiseizoen over twee jaren een wisseling van maatregelen toe, zodat we in de regio Noord-Holland op drie plekken regeneratieve landbouw kunnen laten zien, verklaren en praktijkrijp maken.

Aanpak

Regeneratieve landbouw is een verzamelnaam voor allerlei processen. Bij Vaalburg, Stam-Schaap en Klaver gaan we drie proeftuinen inrichten.. De aan te leggen proeftuinen worden circa 5-10 hectare groot. Bij deze proeftuinen ligt de focus op drie onderwerpen van regeneratieve landbouw:

  1. Kringlooplandbouw: Toepassen (maar ook productie) van Bokashi en andere vormen van alternatieve bemesting van bodem en/of bodemleven. Dit in de vorm van hergebruik van organische reststromen of alternatieve bemestingsvormen
  2. Gewaskeuzes: Alternatieve gewasrotaties gericht op bodemversterking , ruimere gewasrotatie maar ook toepassing van gast en of ondergewassen zorgen voor een permanent doorwortelde bodem. Andere tussengewassen en ruimere vruchtwisseling zorgen voor meer bodemrust , versterking van het bodemcomplex en voeding voor vervolg of hoofdgewassen. Zo krijgen we een weerbare bodem waarbij minder chemie behoeft te worden toegepast, dat is in feite de zogeheten reset of regeneratie.
  3. Bodembiologie herstel: Cover crops bedekken de bodem, hetgeen gunstig is voor vochtregulatie, organische stof en mineralenbeheer. Ook het toepassen van strorijke mest en/of koolstofrijke bemesting zorgt voor herstel van het evenwicht in de bodem. De C/N verhouding is niet voor alle bodems gelijk qua ideaal, de biologie van de bodem bevorderen vergt maatwerk in bemesting, cover cropping, bodembewerking en bodemlevenstimulering

Resultaat

Drie proeftuinen worden gerealiseerd gericht op het toepassen van de basisprincipes van regeneratieve landbouw. De bodem kan worden beoordeeld fysisch, chemisch en biologisch. In de regeneratieve landbouw gaan we de biologische aspecten versterken, natuurlijke processen stimuleren waardoor de balans in de bodem wordt verlegd naar deze natuurlijke processen. Daardoor , zo is de verwachting kunnen we met minder chemie toch een goede productie behalen. Tegelijk werken we daarmee ook aan de fysische bodemtoestand. Uiteindelijk is een betere bodembalans het doel, de balans is verschillend per bodemprofiel, we moeten daarom maatwerk leveren . Het doel van dit project is om kennis en ervaring op te doen rond de eerder in de aanpak genoemde  thema’s en deze te delen met een breder publiek, waardoor meer agrariërs actief deze maatregelen zullen implementeren

Website:  www.dlvadvies.nl/regeneratievelandbouw

Animatie:  https://www.canva.com/design/DAFRQdajw4s/Cbh1LmrVjzl3ZDxKdp55CA/watch?utm_content=DAFRQdajw4s&utm_campaign=designshare&utm_medium=link2&utm_source=sharebutton

 

Projectleider

Projectleider
Edith van Oostrom
DLV-Advies
06-8250 9452

Partner(s)

Partner(s)
W.N. Kramer B.V.
Stam-Schaap Agro B.V.
Vaalburg V.O.F.
Melkveebedrijf Klaver
Delphy