Projectbeschrijving
Probleem
Er zijn vele trends die het aanbod en de verkoop van regionaal geproduceerde producten intensiveren, waaronder de inkomenspositie van boeren. Voorts zien we een (zeer) geleidelijke verschuiving naar het consumeren van meer plantaardige eiwitten ter vervanging van dierlijke proteïnen. We zien dan ook initiatieven om meer plantaardige materialen direct of na processing aan te bieden. Nieuwe teelten worden opgezet c.q. uitgebreid om de productie van plantaardige eiwitten te verhogen en meer variatie daarbinnen aan te bieden. In deze context, maar ook binnen het streven naar meer groen, vooral in agroforestry settings, is de groeiende teelt van wal- en hazelnoten zeer noemenswaardig. Het groeiend areaal (groei van 25 hectare per jaar) draagt niet alleen bij aan de transitie naar een groter aandeel van plantaardige proteins maar stimuleert tevens de ecosysteemdiensten zoals gezonde bodem, biodiversiteit en CO2-vastlegging.
Aanpak
Het professionaliseren van de korte voorzieningsketen noot (KNK) met focus op drie hoofdpunten:
- Professionele balans tussen een geleidelijk groeiende productie (qua volume) en een zich doorontwikkelende afzet (qua kwaliteit en diversiteit) gericht op meerwaarde creatie teneinde de marge voor de primaire producent te optimaliseren door maximaal in te zetten op toegevoegde waarde van producten (incl. de intrinsieke waarde van verrichte ecosysteem- of landschapsdiensten) en de bediening van hoogwaardige marktsegmenten mede middels een certificering (a en b van beleidsdoel openstellingsbesluit); Realisatie van deze doelstelling behelst uitvoerend werk
- Gebruik van reststromen (bolsters, schalen, perskoek) voor niet-energie toepassingen; bv ontwikkelen van bio-renewable toepassingen als bouw/isolatiemateriaal of natuurlijke kleurstoffen uit bolsters of meel uit de perskoek etc.
- Professionalisering van de keten middels ketenafspraken (eventueel onder certificering) over: a. De inzet van productiemiddelen bij de teelt om de claim van ecosysteemdiensten te borgen (d van beleidsdoel openstellingsbesluit) b. De gemeenschappelijke verantwoordelijkheid van de ketenpartners voor kwaliteit, authenticiteit, billijke margeverdeling en verdere marktontwikkeling
Beoogd resultaat
De professionalisering van de korte notenketen. Deze vindt plaats in een verduurzamende samenleving en richt zich op de ontwikkeling van marktsegmenten als catering, vega-zuivel en horeca, op een professionele en duurzame productie en op de kwaliteit van product en productie.
Website: CropEye - De korte notenketen van ‘t Zand gaat verder: professionalisering!