Raffinage van najaarsgras bij melkveehouders in de provincie Drenthe

Uitvoeringsperiode: 01-10-2018 t/m 30-06-2020
Regio: NL-131 Noord-Drenthe
Status: Afgerond

Projectbeschrijving (project is afgerond)

Probleem

in de periode na de maand augustus bevat het gras nog aanzienlijke voederwaarden. Deze worden in het najaar niet meer allemaal omgezet in voor de koe benutbare nutriënten, waardoor de ureum waarde in de melk omhoog gaat. Raffineren van gras kan daar een oplossing voor bieden. Tevens biedt het winnen van eiwitten uit gras voordelen met betrekking tot meer eiwit (telen) van eigen grond.

Aanpak

Het project richt zich op het verzamelen van vers gemaaid gras en het raffineren in afzonderlijke fracties. Met de laatste stand van de raffinage-techniek van Grassa wordt gras uit elkaar gehaald tot meerdere fracties. Deze fracties willen we in het project onderzoeken op de toepasbaarheid in diverse plekken in de landbouw:

  • De eiwitfractie als hergebruikt eiwit bij voorkeur circulair . Dat wil zeggen als  bijvoorbeeld soja-schrootvervanger  op het melkveebedrijf zelf.
  • De Kalium – en aminozurenfractie als vloeibare kunstmest, eventueel bij te mengen met andere regionale reststromen tot een tailormade  kunstmestvervanger in mais of pootaardappelen (beide gewassen hebben veel Kalium nodig)
  • De fosfaatfractie kan circulair gemaakt worden op het bedrijf of in andere gewassen.
  • De vezelfractie zal getest worden in drie varianten; 1) circulair als compost op eigen bedrijf, 2) als paardenvoeding , 3) als substraatproduct.

Eindresultaat

De herwinbaarheid van eiwitten uit organisch materiaal en in het bijzonder het winnen van eiwitten uit najaarsgras door veehouders lijkt vooralsnog geen verdienmodel voor de melkveehouderij. Opbouw en kwaliteit van eiwitten in ruwvoer bij veehouders worden steeds belangrijker. Verspilling van nutriënten door verliezen in voer -en weide moeten worden voorkomen. Het benutten van hoge kwaliteit ruwvoer is vooralsnog voor veehouders onomstotelijk de beste en financieel zekerste weg naar een goed verdienmodel voor de melkveehouderij. Daarin kunnen goed graslandbeheer, een verbeterde (precisie)bemesting, een betere bodem en meer biodiversiteit zorgen voor verbetering in het benutten van eiwitten van eigen grond. Voor een verdienmodel uit organische restromen, inclusief (overtollig) najaarsgras zal een verbeterde, centraal en regionaal opgezette verwerking tot feed en/of fooddoeleinden een beter potentieel kunnen bieden.

De in het project uitgeteste mobiele raffinagetechniek lijkt voor het product najaarsgras op locatie van een veehouder een te kostbare oplossing. De raffinagetechniek zelf werkt wel, echter door beperkte capaciteit worden de gewonnen eiwitten te duur om het verdienmodel rond te krijgen. Daarnaast zijn de mogelijkheden voor de verzelfractie en mineralenfractie ook onderzocht. De vezel fractie kan wel prima worden ingezet al voer voor jongvee/paarden. De mineralenfractie is ingezet in proeven bij verschillende akkerbouwgewassen. Door de beperkte hoeveelheid mineralen in deze fractie moet deze fractie extra gefilterd worden. In de proeven is geen meerwaarde van de mineralenfractie aangetoond in de opbrengsten van de gewassen

Website: Op de goede weg met grasraffinage - Nieuws (dlvadvies.nl)

 

Projectleider

Projectleider
Sytze Waltje
DLV Advies
06-2043 9109

Partner(s)

Partner(s)
Grassa BV
ABZ mengvoeders
Akkerbouwer E. Emmens
Delphy BV
Veehouder Nijenhuis