Beschrijving project (project is afgerond)
Probleem
De zetmeelaardappelteelt is een van de belangrijkste gewassen in de Veenkoloniën. De teelt is steeds intensiever geworden met alle gevolgen van dien voor ziektedruk en bodemvruchtbaarheid. Om de teelt ook in de toekomst gezond en rendabel te houden zijn nieuwe, duurzame aardappelrassen nodig.
Dat vraagt om een versnelde ontwikkeling van duurzame, robuuste aardappelrassen die een hogere opbrengst combineren met hogere resistentie tegen ziektes. Tevens moeten deze aardappel toleranter zijn tegen abiotische stress met bovendien een goede kwaliteit en een hoge niveau van inhoudsstoffen zoals zetmeel, eiwitten en suikers.
Aanpak
De eerste resultaten laten zien dat door deze gehanteerde werkwijze de kans toeneemt op het vinden van rassen met een toegevoegde waarde boven het reeds bestaande rassenassortiment.
- Er zijn methoden ontwikkeld om complexe eigenschappen zoals suikergehalte genetisch te verklaren en het digitaal waarnemen en vastleggen van eigenschappen mogelijk te maken.
- Een groot aantal klonen zijn genetisch geanalyseerd en een aantal nieuwe resistenties is in kaart gebracht.
- Er is een groei in het aantal zaailingen en het aantal merkers voor de selectie op de gewenste eigenschappen.
Eindresultaat
Ontwikkeling van nieuwe methoden: De efficiëntie van selectie voor kwantitatieve eigenschappen kan verbeterd worden als alle nakomelingen van een kruising snel gescreend kunnen worden. Dit is mogelijk wanneer de genen die direct van invloed zijn op de eigenschap bekend zijn, of wanneer naburige genen bekend zijn. Voor iedere nakomeling kan met behulp van moleculaire DNA-merker technieken, bekeken worden welke combinatie van genen in het DNA aanwezig is. De nakomelingen die de meest gunstige combinatie van genen bezitten kunnen op deze manier snel worden opgespoord en ingezet worden in het vervolg van het veredelingsprogramma. Momenteel bevindt het project zich in de fase waarin wordt geëvalueerd welke genen en welke combinatie van genen een rol hebben bij de door de boer gewenste eigenschappen en welke dus het meest gunstig zijn met behulp van enkele (binnen dit werkpakket) nieuw ontwikkelde methoden. Het ondervinden van de gewenste eigenschappen bij boeren wordt bewerkstelt door middel van rayon dagen en proefboeren die op kleine schaal hun praktijkbevindingen proefdraaien. Tevens heeft Avebé studiegroepen waarin geprobeerd wordt de teelt te optimaliseren. Hierdoor is er bekend wat de boer van een aardappel verwacht
Ontwikkeling genetica en traits: Het doel hiervan was het ontwikkelen van genetische kennis en bronnen waarmee belangrijke eigenschappen (traits) kunnen worden geïntroduceerd in aardappelrassen. De volgende werkzaamheden uitgevoerd: Het selecteren van ouders en het maken van kruisingen Wratziekte-, phytophthora-, virus- en aardappelmoeheidtoetsen, Genotyperen met ontwikkelde merkers voor de traits en het fenotyperen (zowel in lab, kas als veld)
Website
https://www.innovatieveenkolonien.nl/projecten-pop3-2016-2020/pop3
