Doel
Verbeteren van het financiële rendement van de teelt van zetmeelaardappelen door het op structurele wijze verhogen van de zetmeelopbrengst per hectare bij gelijkblijvende of zelfs dalende variabele teeltkosten per ton geproduceerd zetmeel. Gestreefd wordt naar een gemiddelde rendementsverbetering van 3 ton zetmeel per ha bij gelijkblijvende input van middelen in 2021.
Aanpak
De gemiddelde huidige aardappelzetmeelopbrengst per hectare geleverd aan Avebe u.a. (verder: Avebe) is 9 ton per jaar. Theoretisch zou het echter mogelijk moeten zijn om een gemiddelde van 12 ton zetmeel per hectare per jaar te halen. Op proefveldenniveau (en door sommige telers) is namelijk al aangetoond dat, met de huidige stand der techniek, een productie van 15 ton zetmeel haalbaar is.
Individuele telers en experts hebben veel specialistische kennis, maar de kennisdeling wordt niet gefaciliteerd. Om hier invulling aan te geven zullen worden akkerbouwers ingedeeld in groepen van +/- 10 personen (8 tot 10 groepen). Deze groepen zullen gedurende drie jaar begeleid worden door een procesbegeleider en inhoudelijk deskundigen (Averis, Delphy, PPO, HLB en Avebe).
- De telers werken groepsgewijs aan de verbetering van de teelt op het eigen bedrijf. Doordat dit groepsgewijs gebeurt, ontstaat kenniscirculatie over methoden en technieken die gebruikt worden.
- Door de deskundige/begeleider worden controles en metingen uitgevoerd. Deze werkwijze, bemonstering, tellingen en metingen van de verschillende groepen is uniform. Resultaten hiervan worden binnen de eigen groep op naam gedeeld. Tussen de alle deelnemers worden de resultaten geanonimiseerd gedeeld.
- Avebe legt (eigen) proef- en demonstratievelden aan, waarbij wordt ingezet op Pootgoedkwaliteit, de wijze van poten, rassenkeuze, bemesting, optimaliseren van zetmeelgroei per dag, gewasbescherming en inpassing van technieken en handelingen die het rendement verbeteren.
Eindresultaat
Hoofddoelstelling van het project is het op grote schaal verbeteren van het financieel rendement van de teelt van zetmeelaardappelen. Zowel bij de studiegroepen als ook de proef en demovelden worden voorbeelden van verbetering in de praktijk aangegeven. Binnen studiegroepen worden deze verbeteringen per bedrijf/ perceel besproken. Tijdens Open dagen van de proef en demovelden + verslaglegging van de proeven en studiegroepen worden de mogelijkheden van verbetering in de praktijk besproken. De teler zal zelf de verbeteringen voor zijn eigen situatie moeten bepalen. Vanaf 2013 wordt op grote schaal (80 tot 100) percelen op 3 momenten in het jaar opbrengstmetingen uitgevoerd. Dit is een mogelijkheid om de voortgang te monitoren.
Website: Valthermond - Avebe