REST-Rendement: REmming STofwisseling Witlofpennen in bewaring

Uitvoeringsperiode: 01-05-2018 t/m 31-08-2020
Regio: Flevoland
Status: Afgerond

Beschrijving project (project is afgerond)

Probleem

Het coaten van de wortelpennen in de opslag kan leiden tot zwaardere kroppen met tot 13% meeropbrengst aan verkoopbaar product. Alleen is dit nog niet in de praktijk uitgetest. Ook is nog niet onderzocht wat bij verbeterde bewaring, de winning van vezels, inuline en bitterstoffen uit reststromen voor rendementsverbetering oplevert.

Aanpak

  • In de praktijk gaan testen van een geïntegreerde was- en coatinginrichting om de stofwisseling te remmen bij de bewaring van witlofpennen;
  • Het testen van een stofwisseling remmende coating die is toegelaten als voedselcontact materiaal;
  • Het ontwikkelen of verzamelen van kennis over het zetmeel- en suikergehalte en de bitterstoffen van de geteelde witlofpennen en de invloed van de coating daarop;
  • Het nagaan van de invloed van bewaring op het zetmeel -, suiker- en bitterstoffengehalte.

Eindresultaat

De concrete resultaten en producten na afloop van het project zijn:

  1. Een in de praktijk, 2 jaren achtereen getest en waar nodig aangepast en verbeterd prototype op bijna praktijkschaal voor een geïntegreerde was en coating inrichting voor toepassing bij witlofpennen ten behoeve van het gebruik van stofwisseling remmende coatings bij de bewaring van witlofpennen tot aan het moment van gebruik voor het gelen van witlofkroppen. De eerste proefopstelling voor het mechanisch en niet zoals in het eerste jaar van de proeven met de hand, coaten van de pennen door onderdompeling. Een volle kist gaasbodem, met pennen kan na wassen van de pennen in de grote bak in zijn geheel gedompeld worden en dan na plaatsen op de uitdruiptafel in zijn geheel naar de vriescellen verplaatst worden. In het project werden uit deze zo gecoate pennen alle proeven samengesteld. Per coating werden voor 6 uithalen steeds 20 pennen gerandomiseerd (6x20 pennen) en vervolgens verdeeld over zakken met labels voor de individuele uithalen. In het tweede en derde jaar is deze instelling aangelijnd bij de grote wasserijopstelling zodat de kisten met pennen zoals ze uit de was stap komen direct gecoat kunnen worden door eenmalige dompeling. 
  2. Een in de praktijk, 2 jaren achtereen getest en waar nodig aangepast en verbeterd prototype op definitieve praktijkschaal van een stofwisseling remmende coating, toegelaten als voedselcontact materiaal, ten behoeve van de remming van in bewaring verkerende witlofpennen geschikt voor een voor de dagelijkse praktijk representatieve keus aan witlofsoorten en penmaten. Van de coating 1, 3 en 4 zijn NVWA geregistreerde voedselveilige varianten op de markt. Ook als, zoals hier de pennen zelf niet gegeten worden geeft deze registratie de zekerheid dat er niet vanuit de coating, door opname in de pen ongewenste stoffen afgegeven kunnen worden naar de witlofkroppen die na oogst de markt ingaan. De 4 coatings hebben allen een fundamenteel andere polymeerarchitectuur en daarmee potentiële regelbaarheid van de zuurstof, CO2 en waterdamp doorlaatbaarheid. De reden waarom in dit onderzoek polymeer 1 zo duidelijk beter werkte is mogelijk de net iets grotere viscositeit waardoor er waarschijnlijk een net iets dikkere laag ontstaat (6-10 ipv 3-5 micron) en de mate waarin de coating 1 bij een veel grotere “taaiheid” en “elasticiteit” van de gevormde film waardoor er in de strot en verdere behandeling van de pennen minder defecten zouden kunnen ontstaan zijn in de coating.

Aanvragers hebben besloten dat coating 1 de commerciële coating zal gaan worden en hebben nu bij meerdere telers en voor meerdere soorten een beperkt transversaal onderzoek in voorbereiding als een demonstratie. 

Website
www.biond.nl

Projectleider

Projectleider
Henk Jan Hulshoff
BIOND B.V.
06 - 28 36 25 36

Partner(s)

Partner(s)
De Vries Witlof B.V.
J. en E. De Vries Holding B.V.