Beschrijving project (project is afgerond)
Probleem
In de Betuwe staan de (bodem) biodiversiteit en de waterkwaliteit onder druk.
Aanpak
- Boomkwekers gaan samen een aantal innovatieve maatregelen uitwerken om tot fysieke investeringen te komen. Zo kan er gezamenlijk opgetreden worden tegen bodemverdichting en voor het verbeteren van de waterkwaliteit zodat de waterkwaliteitsdoelstellingen in de Betuwe worden gehaald.
- Tot die maatregelen behoren de toepassing van laag volume spuittechniek(lvs)-apparatuur tussen laanbomen. In de regio Opheusden is schoffelen op klei en laag volume spuittechniek tussen laanbomen nog weinig te zien.
- De kwekers krijgen inzicht in de gesteldheid van hun bodems bijvoorbeeld door een organisch stofbalans van hun percelen op te laten opstellen. Op basis hiervan kan het organisch stofgehalte verbeterd worden.
- In de winter wordt een proefveld aangelegd met gevarieerd materiaal.
Eindresultaat
De doelgroep (boomkwekers in het rivierengebied) zijn in het algemeen behoudend. Veranderingen en acceptatie kosten tijd. Het project heeft laten zien dat maatschappelijke problemen als waterkwaliteit ook in het belang zijn van de boomkwekers. De volgende resultaten zijn door het project behaald:
- Er zijn twee samenwerkingsverbanden met bijbehorende projectplannen gemaakt t.b.v. aanvragen voor POP 3 fysieke investeringen. Beide plannen zijn goedgekeurd en in uitvoering.
- Verschillende boomkwekers hebben schoffelmachines (mechanisch onkruid verwijderen) en appartuur voor duurzaam spuiten (LVS systeem) aangekocht. Het project heeft ervoor gezorgd dat deze investeringen door de boomkwekers zijn gedaan.
-
Door de aanvoer van organische stof kan de boomkweker invloed uitoefenen op zijn bodemkwaliteit. Bij vier kwekers is een grondmonster genomen als basis voor een organische stofbalans. Duidelijk zijn de verschillen tussen de zand- en kleipercelen.
-
Haalbaarheidsstudie Bodemverdichting oplossen: verschillende apparaten zijn uitgeprobeerd, zoals de Vertidrain. Geen eenduidige resultaten bij dit onderdeel.
-
Wormen stimuleren: gezien de langzame introductie zijn regenwormen niet toepasbaar om bodemverdichtingen en wateroverlast curatief op te lossen. Wel zijn maatregelen preventief in te zetten om de doorlatendheid en structuur van de bodem te verbeteren.