Samen voor innovatief waterbeheer in Deldenerbroek-Zuid

Uitvoeringsperiode: 01-05-2018 t/m 01-05-2021
Regio: NL-213 Twente
Status: Afgerond

Projectbeschrijving (project is afgerond)

Probleem

Het gebied is zeer nat. Een verdere vernatting is zeker niet gewenst en vergroot de problemen. Het plan om de waterinlaat ten behoeve van de Regge onder andere via de Twickelervaart te laten gaan en de bestaande kwelproblematiek vormen mogelijk een extra risico. Door het treffen van een aantal innovatieve maatregelen wordt er gewerkt aan verbeteringen. Maatregelen die naast de verbetering van het landbouwkundig gebruik ook integraal bijdragen aan doelen op het gebied van waterkwaliteit, waterkwantiteit en klimaat.

Aanpak

  • Uitwerken en uitvoeren van maatregelen met agrariërs, het waterschap en Rijkswaterstaat. Op basis van de opgestelde Bedrijfsbodem- en waterplannen worden gezamenlijk met de grondeigenaren de mogelijke maatregelen per bedrijf uitgewerkt en onderzoeken uitgevoerd gericht op het peilbeheer en het bodembeheer
  • Per ondernemer wordt een plan op maat gemaakt met de maatregelen en acties. Vervolgens worden de maatregelen (mits haalbaar en effectief) uitgevoerd. Ten behoeve van de onderzoeken worden een aantal bodemscans uitgevoerd en aan de hand van proeven met bewerkingen en teelten worden experimenten uitgevoerd
  • Tijdens groepsbijeenkomsten worden de plannen met de grondeigenaren en het waterschap uitgewerkt. Ook wordt er een bijeenkomst georganiseerd met Rijkswaterstaat (kwelproblematiek). De plannen op maat worden gemaakt aan de hand van de individuele bezoeken op de bedrijven.

Eindresultaat

Doelstellingen: Het monitoren en waarborgen van het waterpeil en de uitvoering van gerichte maatregelen ten behoeve van de afwatering en het bodembeheer, waardoor er gewerkt wordt aan: 

  1. De versterking van duurzaam landbouwkundig gebruik: De investeringen in de bodem leveren een robuuster bodem- en watersysteem in het gebied op. Er is geïnvesteerd in een betere vochtbuffer in de bodem en aan een bodemsysteem dat een grotere fysieke watervoorraad in het gebied toelaat. Dit komt de benutting van nutriënten en daarmee de gewasgroei ten goede. Hierdoor is men minder afhankelijk van externe input van bijvoorbeeld meststoffen en gewasbescherming en is het risico op uitspoeling van nutriënten sterk verminderd. 
  2. Verbetering waterkwaliteit: Door te investeren in een duurzamere bodem en bodemvruchtbaarheid en kennisniveau is er minder uitspoeling van nutriënten. De bodemkwaliteit is onderzocht, beoordeeld en in kaart gebracht. De resultaten en adviezen zijn en worden gebruikt in de bedrijfsvoering van de deelnemers. De resultaten van onderzoek en beoordeling dienden als basis voor adviezen om verder te kunnen werken aan een duurzame bodem. Het project mag dan zijn afgerond, maar ondernemers blijven verder werken aan een duurzame en robuuste bodem om zo ook in de toekomst aan een duurzaam landbouwkundig gebruik van bodem, vermindering van nutriëntenuitspoeling en daarmee verbetering van de waterkwaliteit te werken. 
  3. Versterkingen gericht op waterkwantiteit en werken aan klimaatopgave: Er is gewerkt aan meer bufferend vermogen van de bodem en er is ruimte voor een grotere fysieke watervoorraad in het gebied ontstaan na gedane investeringen. Ondernemers blijven zoeken naar nieuwe mogelijkheden voor het beter verdelen van de beschikbare watervoorraad in het gebied. Denk daarbij aan het verder uitwerken van ideeën voor het plaatsen van extra stuwtjes om het water gelijkmatiger over het hele gebied te verdelen en op de juiste plekken vast te houden. Hierdoor is het gebied beter voorbereid op extremere weersomstandigheden, zowel in extreem natte als extreem droge perioden. 
  4. Versterking samenwerking: De onderlinge samenwerking tussen ondernemers is versterkt. Men weet elkaar te vinden in vraagstukken die het gebied aangaan op het gebied van water en bodembeheer. Ervaringen worden uitgewisseld. Ondersteund door de expertise die Aequator en DLV hebben ingebracht trekt men gezamenlijk op in het anticiperen op de problematiek die in het gebied speelt. Er is afstemming met het waterschap en de ondernemers. Er is wisselwerking tussen gebiedspartijen en de samenwerking is gefundeerd met kennis over bodem- en watersysteem. Wegens personele wisselingen bij zowel waterschap als Rijkswaterstaat was het moeizamer om contacten te leggen met de juiste aanspreekpunten en om daadwerkelijk overleg te organiseren. Daarbij speelde ook mee dat fysiek afspreken wegen de coronacrisis maar beperkt mogelijk was. 

Website: http://www.stimuland.nl/nieuws/show/europese-water-en-bodembeheerprojecten-in-hof-van-twente-van-start

Projectleider

Projectleider
Hendry van Ittersum
Stimuland
0529- 478 180

Partner(s)

Partner(s)
Melkveehouderijbedrijven Eeltink, Semmekrot en Vrugteman-Kornet